Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sako: kristjani naj sooblikujejo prihodnost Iraka

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 02. 2021 / 10:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2021 / 05:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Sako: kristjani naj sooblikujejo prihodnost Iraka

Kardinal Sako: kristjani naj sooblikujejo prihodnost Iraka

V postu poziv k izgradnji »sodobne, demokratične in civilizirane« države.

Kaldejsko-katoliški patriarh kardinal Louis Raphael I. Sako FOTO: Vatican Media

Kaldejsko-katoliški patriarh kardinal Louis Raphael I. Sako je svoje vernike pozval k sooblikovanju prihodnosti svoje domovine Iraka. »Irak mora postati država, ki spoštuje raznolikost, ohranja edinost in se odvrača od sektaštva,« je voditelj z Rimom povezane vzhodne Cerkve po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisal v letošnji postni poslanici.

Kristjani igrajo pomembno vlogo pri krepitvi bratstva, je zapisal patriarh. Skupaj z drugimi državljani bi morali zgraditi »sodoben, demokratičen in civiliziran Irak, ki bo zagotavljal spoštovanje prava in pravičnost ter enakopravnost za vse, ne glede na versko ali narodnostno pripadnost«.

V luči skorajšnjega obiska papeža Frančiška v Iraku v začetku letošnjega marca je kardinal Sako izrazil upanje, da bi ta obisk spodbudil bratsko solidarnost ter prinesel narodno spravo, mir in zaščito za vse državljane.

»Zmaga miru nad nasiljem«

Kot »zmago miru nad nasiljem« pa načrtovani papežev obisk označuje eden izmed najtesnejših sodelavcev patriarha Sakoja, bagdadski pomožni škof Shlemon Warduni. »Nekateri ljudje se obiska ne veselijo, drugi se bojijo, da se lahko zgodi kaj hudega. Toda skupni prevladujoči občutek je veselje naroda, kristjanov in nekristjanov, ki želijo papeža videti in ga pozdraviti,« je škof Warduni dejal v pogovoru za medije.

Zaradi epidemije in varnostnih razmer bo tokratno papeževo potovanje precej drugačno od dosedanjih, meni škof v Bagdadu. Nemogoče je, da bi se na ulicah zbirale velike ljudske množice. Sama navzočnost papeža Frančiška pa bo gotovo »izvir miru in pričevanje veselega oznanila, ki ga bo razširil po vsem svetu: da smo otroci miru in upanja«.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh