Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zver: Evropska komisija se je odzvala s političnimi argumenti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 09. 2024 / 06:35
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2024 / 06:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zver: Evropska komisija se je odzvala s političnimi argumenti
Dr. Milan Zver se je z repliko odzval na odgovor Evropske komisije v zadevi »Milan Zver proti Evropski komisiji«. FOTO: FB Milan Zver

Zver: Evropska komisija se je odzvala s političnimi argumenti

Evropski poslanec dr. Milan Zver (ELS/SDS) je v torek na Splošno sodišče EU vložil repliko na odgovor Evropske komisije v zadevi »Milan Zver proti Evropski komisiji«.

Maja letos je evropski poslanec proti Evropski komisiji vložil tožbo v širšem interesu javnosti in vseh državljanov EU zaradi nepopolnega razkritja dokumentov, povezanih z obiskom podpredsednice komisije Vere Jourove v Sloveniji, zlasti z njenim obiskom Ustavnega sodišča, ki je v javnosti vzbudil močan sum o nedopustnih političnih pritiskih Evropske komisije na najvišje telo samostojnega slovenskega pravosodnega sistema, ravno v času, ko je to odločalo o pomembnem zakonu glede medijske svobode.

Pomanjkanje prepričljivih pravnih argumentacij

Na tožbo dr. Milana Zvera se je Evropska komisija odzvala s političnimi argumenti, namesto, kot so sporočili iz njegovega kabineta, osredotočila na bistvo – transparentnost. Iz obširnega odziva Evropske komisije je namreč očitno, da ji primanjkuje prepričljivih pravnih argumentacij, zato se neutemeljeno in ponavljajoče osredotoča na politične dimenzije primera, »kar me še bolj utrjuje v prepričanju, da mora javnost izvedeti, kaj je bil dejanski namen in cilj tega nenavadnega obiska,« je zapisal evropski poslanec.

Odprava slehernega dvoma

Po njegovem mora Splošno sodišče EU, v interesu transparentnosti delovanja evropskih inštitucij, dokončno razkriti celotno vsebino dokumentacije. »To bi zadovoljilo javnost in odpravilo sleherni dvom o zakonitem delovanju Evropske komisije in njenih komisarjev oziroma prispevalo k prepoznavanju in odpravi kakršnih koli morebitnih nepravilnosti. To je v interesu same integracije, njenih držav članic in zlasti njenih državljanov,« je še izpostavil Milan Zver.

Opozoriti želi na nedopustnost

V majski tožbi je zahteval, naj komisija izroči vso dokumentacijo glede obiska v Sloveniji, hkrati pa je »želel videti vse, kar je cenzurirano, in komunikacijo, ki je nastala med Evropsko komisijo in slovensko vlado, ki sta sodelovali pri tem obisku«. Evropski poslanec je še dodal, da če bi takšni obiski postali stalna praksa, bi stopnja zaupanja državljanov EU v evropske inštitucije močno padla, to pa bi lahko vplivalo tudi na nastanek večje krize: »Tega si ne želimo, želimo pa opozoriti, da so takšne stvari nedopustne.«

Nalaganje
Nazaj na vrh