Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnik v Solingenu: globoko pretreseni po napadu z nožem

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 26. 08. 2024 / 19:02
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2024 / 08:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnik v Solingenu: globoko pretreseni po napadu z nožem
Meščani prižigajo sveče v spomin žrtvam napada. FOTO: Vatican Media

Župnik v Solingenu: globoko pretreseni po napadu z nožem

Po domnevno islamistično motiviranem napadu z nožem v nemškem mestu Solingen, v katerem so življenje izgubile tri osebe, so se glede pretresljivih dogodkov minuli konec tedna v javnosti oglasili tudi predstavniki krajevnih Cerkva.

Kot je za nemško katoliško tiskovno agencijo KNA pojasnil tamkajšnji katoliški duhovnik Michael Mohr, so ljudje pretreseni in globoko užaloščeni nad tragičnim dogajanjem, veliko je vprašanj in celotna skupnost se je znašla pred velikanskimi izzivi.

Takoj po petkovem prelivanju krvi so najprej na pomoč priskočili reševalci in policisti, v soboto pa so v mestu odprli vse cerkve, da bi ljudem omogočili prostor za žalovanje, tiho molitev in prižiganje sveč v spomin žrtvam. Župnik Mohr in predstavnica Evangeličanske cerkve Ilka Werner sta skupaj obhajala ekumensko bogoslužje, ki je bilo sprva načrtovano za nedeljo v okviru mestnega festivala, pozneje pa je bilo preoblikovano v spominsko in žalno slovesnost.

Cerkve lahko v izjemnih razmerah, kot so teroristični napadi, opravljajo pomembne naloge - tako za verujoče kristjane kot tudi za pripadnike drugih verstev in neverujoče.

V izjemnih razmerah veliko povpraševanje po Cerkvi

Duhovnik je za medije še povedal, da ga je presenetila prošnja krajevnim Cerkvam, naj v soboto zvečer obhajajo spominsko bogoslužje. Z Wernerjevo sta to z veseljem storila in sta to razumela kot znamenje, da lahko Cerkve v takšnih izjemnih razmerah opravljajo pomembne naloge - tako za verujoče kristjane kot tudi za pripadnike drugih verstev in neverujoče.

Morje cvetja in sveč po grozljivem pokolu. FOTO: Vatican Media

»Mesto ni več isto,« je dejal Mohr na spominski slovesnosti: »Skoraj nemogoče je najti besede, vendar lahko pomagajo tudi sveče in druga tiha dejanja.« Poskus, da bi neizrekljivo postalo vidno, je bil zelo dobro sprejet: »Mnogi ljudje so mi pozneje rekli, da jim je to zelo pomagalo.«

Vzdušje sobotnega večera je bilo zelo zaznamovano z žalostjo in negotovostjo. V nedeljo, po aretaciji domnevnega storilca, je bilo že čutiti pomiritev in olajšanje, je poročal duhovnik. Bogoslužje v nabito polni cerkvi je bilo zelo ganljivo: »Želeli smo dati prostor pesmim žalosti in upanja, tišini, svečam, mislim in molitvi.«

Krivdo za napad naj bi priznal 26-letni Sirijec, odgovornost za dejanje pa je že pred tem prevzela Islamska država.

Noč groze v Solingenu

Do napada je prišlo minuli petek okoli 22. ure na uličnem festivalu v Solingenu, posvečenem 650. obletnici ustanovitve mesta: poleg treh smrtnih žrtev, 67- in 57-letnega moškega ter 56-letne ženske, je bilo ranjenih še osem oseb, od tega pet huje. Po navedbah nemških medijev je napadalec žrtve izbiral naključno, po napadu pa mu je sprva uspelo pobegniti, saj je na prizorišču nemudoma zavladala panika.

Nemška policija je po navedbah STA v soboto aretirala osumljenca za napad: 26-letni Sirijec naj bi priznal krivdo, odgovornost za dejanje pa je že pred tem prevzela Islamska država. Napadalec se je sam predal policistom in nato priznal zločin. Kot so poročali nemški mediji, je v državo prišel decembra 2022 in dobil status prosilca za azil, varnostne službe pa ga do petkovega napada niso poznale. Po navedbah Islamske države je bil napad izpeljan kot maščevanje za muslimane v Palestini in drugod po svetu, vendar verodostojnost te trditve zaenkrat še ni potrjena.

Mesto Solingen, nedaleč od Düsseldorfa v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, šteje nekaj več kot 150.000 prebivalcev.

Kupi v trgovini

Pot žalovanja
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh