Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnik Tone Dular postal častni občan Škocjana

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 07. 2024 / 06:28
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2024 / 07:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnik Tone Dular postal častni občan Škocjana
Župnik Tone Dular izhaja iz Cegelnice, zaselka v Novem mestu, v Župniji Prečna. FOTO: Marko Kirar

Župnik Tone Dular postal častni občan Škocjana

Župnik v Škocjanu in na Bučki Tone Dular je na nedavni slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Škocjan prejel naziv 'častni občan Občine Škocjan za leto 2024'. Z delovanjem na »področju pastorale in s projekti obnavljanja in ohranjanja sakralne dediščine, se je zapisal z velikimi črkami v zgodovino doline škocjanske«, so zapisali v utemeljitvi priznanja.

Župnik Tone Dular že 10 let pušča svoje sledi v Škocjanu in na Bučki, a »sadovi njegovega dela že segajo visoko pod nebo. Naslednjim rodovom bodo pričali o veri, o življenju, o vrednotah, ki dodajajo vsebino in osmišljajo posamezne dni,« je ob podelitvi priznanja povedal škocjanski župan Jože Kapler.

Škocjanski župan Jože Kapler izroča priznanje župniku Tonetu Dularju. FOTO: Marko Kirar

Župnik Tone Dular je ob prejemu priznanja za regionalno televizijo TV Vaš kanal povedal: »Hvala občini in vsem, ki so prepoznali to, da človek lahko marsikaj naredi, ampak le skupaj in z Božjo pomočjo. Ta nagrada mi pomeni priznanje ne mojega, ampak našega skupnega dela, ko z roko v roki vidimo, da se da veliko storiti.«

Skrben gospodar 

Fari Škocjan in Bučka obsegata skupaj 15 cerkva, ob tem pa še kapelico v Dobruški vasi, ki občasno prevzame funkcijo male cerkvice. Deset cerkva je v času pastirske službe Toneta Dularja že dobilo novo streho, štiri cerkve novo fasado, v Močvirju in Zloganjih je bilo izvedeno temeljenje, devet zvonikov še čaka na novo kritino. Poleg tega je zgrajena nova mežnarija na Stopnem, na Bučki pa kapela za potrebe delavniških svetih maš v zimskem času. V obeh farnih cerkvah je obnovljena in urejena tudi notranjost, spominjajo v škocjanski občini.

Tone Dular je letos obhajal okrogel jubilej – 60 let. FOTO: Marko Kirar

V času, ko v Škocjanu praznujejo občinski praznik, ob katerem se spominjajo njihovega slavnega rojaka, misijonarja Ignacija Knobleharja, »pa župnik Tone s skupino delavcev in s svojimi rokami obnavlja Stopno, cerkev Rožnovenske Matere Božje, katero neštetokrat prosimo za varstvo, za smiselno in pravo odločitev, za pomoč. Dela so še v polnem teku, župnik pa že razmišlja, da bo gradbeni oder preselil k Sv. Tomažu v Velike Poljane, kjer načrtuje z deli tudi nadaljevati«.

Skromen in iznajdljiv

Verjamem, da si vsi skupaj ne znamo in ne moremo predstavljati, kako zmore župnik pokrivati stroške vseh projektov, pa četudi delček tega namensko prispevamo farani, meni tamkajšnji župan: »Le njegovi osebni skromnosti, iznajdljivosti in gospodarnosti se moramo zahvaliti, da zna, da zmore. Ne znamo si drugače razložiti, kot da verjamemo, da ga na vseh korakih spremljajo angeli in božji blagoslov. To si tudi v popolnosti zasluži,« je v nagovoru ob podelitvi poudaril župan Kapler.

Pobudo za podelitev priznanja Tonetu Dularju so podali: Cerkveni pevski zbor Bučka, Turistično društvo Bučka in skupina občanov Občine Škocjan. FOTO: Marko Kirar

Sodelovanje z roko v roki

Župnik Tone Dular, nečak letošnjega biseromašnika Franceta Dularja, zgledno sodeluje z občino in tamkajšnjo osnovno šolo. »Že nekaj let velikodušno sprejme pod streho župnijskega doma po dva oddelka predšolskega varstva in ga veseli živžav prav nič ne moti. Njegova velika želja je, da bi tudi v bodoče šola, občina in cerkev sodelovale z roko v roki, vedno z iskrenimi nameni za dobro faranov, za dobro vseh ljudi,« je še podčrtal Kapler.





Kupi v trgovini

Novo
365 dni z Božjo besedo
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh