Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnijski dan v župniji sv. Jožefa Maribor Studenci

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 24. 06. 2024 / 09:03
Oznake: Duhovnik, Škof, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2024 / 09:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnijski dan v župniji sv. Jožefa Maribor Studenci
Slovesna maša ob 340. obletnici posvetitve prve cerkve sv. Jožefa. FOTO: Jože Potrpin

Župnijski dan v župniji sv. Jožefa Maribor Studenci

V nedeljo, 23. junija, so v župniji sv. Jožefa na Studencih v Mariboru s slovesno mašo, ki jo je ob somaševanju župnika dr. Stanislava Slatineka in nadškofijskega tajnika Jureta Sojča daroval nadškof metropolit Alojzij Cvikl, obeležili 340. obletnico posvetitve prve cerkve sv. Jožefa.

Cerkev je leta 1675 dal zgraditi mestni sodnik Valentin Bevorgo, leta 1684 pa jo je posvetil lavantinski škof Franc Gašper grof Stadion. Pred župnijsko cerkvijo je pred mašo in po njej pridal svoj praznični delež pihalni orkester, med mašo sta pela mešani pevski zbor župnije z gosti in mladinski zbor Studenček. Na začetku slavja pa sta nadškofa pozdravila, v imenu Župnijskega pastoralnega sveta ključar Štefan Škafar, Sveta mestne četrti Studenci njegov podpredsednik Jožef Zorko. Ob sklepu praznovanja je nadškof Cvikl Zinki Golob za dolgoletno prizadevno opravljanje službe organistke in zborovodkinje župnijskega mešanega pevskega zbora in posebej še za dejavno sodelovanje pri bogoslužju podelil zahvalo in priznanje, župnija oz. župnik Slatinek pa župnijsko priznanje, prvič kipec sv. Jožefa. Zahvalili so se tudi katehistinjam, s. Nadi Furlan in Maši Črešnar, ter katehistoma Galu in Jerneju. Po maši pa je nadškof Cvikl na zelenici pred župniščem še zasadil oljko v spomin na tokratno praznovanje.

Kot je poudaril nadškof v pridigi, »obhajati obletnico posvetitve je priložnost, da se Bogu zahvalimo za vse duhovne darove, ki smo jih deležni tu v cerkvi sv. Jožefa. Na misel mi prihaja očak Jakob, ki je vzkliknil, ko je v sanjah videl lestev, ki je povezovala nebo in zemljo in angele, ki so hodili po njej gor in dol: 'To ni nič drugega, kakor hiša božja in vrata nebeška!' Tu vidim simbol božje hiše. To je ravno tisto, kar to stavbo dela drugačno od drugih. Tu v cerkvi biva v evharistiji učlovečeni Bog. 

Nadškof metropolit Alojzij Cvikl. FOTO: Jože Potrpin 

Če kaj, je potrebno ohranjati je ta občutek svetosti tega kraja. To se pokaže, kako vanjo stopamo, kako se v njej obnašamo in gibljemo in kako jo zapuščamo… Ob praznovanju 340. letnice posvetitve prve cerkve sv. Jožefa je priložnost, da nam še bolj pride do zavesti, da je to naš skupni dom, kjer se počutimo doma, kjer se počutimo sprejete, nagovorjene in opogumljene za rast vere in zaupanja v Boga.«

Nalaganje
Nazaj na vrh