Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žrtvovanje od izvorov do zdaj

Za vas piše:
SŠK
Objava: 27. 10. 2016 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Žrtvovanje od izvorov do zdaj

V Celju bo med 3. in 5. novembrom mednarodna znanstvena konferenca na temo žrtvovanja.
V Celju bo med 3. in 5. novembrom mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Žrtvovanje: od izvorov kulture do izzivov sodobnega življenja. Organizira jo Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani.

Številna temeljna in življenjsko pomembna področja ter vidiki (človeškega) življenja – najbolj očitno religija, etika, politika, vendar tudi drugi, kot je ekonomija, – so tako ali drugače odločilno prepleteni z razumevanjem in praksami žrtvovanja. V različnih zgodovinskih obdobjih in kulturah so žrtvovanje različno dojemali in prakticirali. Opazna je velika raznolikost njegovih oblik kot tudi vpliva, ki ga je (njegovo razumevanje) imelo v preteklosti in zdaj.

Kako močno lahko žrtvovanje učinkuje na družbo, vidimo ob (samomorilskih) terorističnih napadih, ki po eni strani povzročajo in širijo žalost, obup in paniko, po drugi pa jezo, srd, maščevalnost in strah. Spremenili so podobo in organiziranost sodobnega sveta. Toda pomen žrtvovanja sega veliko širše in globlje od njih.

Žrtvovanje je povezano z izvorom človeške kulture in njenimi preobrazbami. Za glavno temo letošnje konference je bilo žrtvovanje izbrano zaradi njegovega bistvenega pomena za človeško kulturo na splošno, njegove vloge v sodobnem globaliziranem svetu, ki ga ogrožata zmedena politika in terorizem, in pomembne povezanosti obojega.

Sodobne oblike žrtvovanja

Tudi sedanji čas pozna številne oblike žrtvovanja, ki jih kot takih pogosto ni lahko prepoznati. Žrtvovanje se dogaja na vseh ravneh življenja (političnem, socialnem, gospodarskem …). Njegovih oblik ne moremo razumeti, če jih obravnavamo ločeno. Zato je konferenca interdisciplinarna, s poudarkom na humanističnih vidikih. Njen program vsebuje številna predavanja domačih in tujih profesorjev ter drugih znanstvenikov in raziskovalcev. Gre za že dvanajsto v nizu konferenc, ki jih od 2005 vsako leto novembra organizirajo v Celju in na katerih so se do zdaj zvrstile teme, kot so: Oseba in dobro, Etične razsežnosti razmerja med vero in znanostmi, Dialog in trki civilizacij, Globalizacija in preživetje, Umetnost življenja, Možnosti in pomen sprave, Kultura strahu, Soočenje z genocidom in samomorom, Religije in ideologije - mir ali nasilje, Resnica in sočutje.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh