Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žrtve zlorab: konferenca v Vatikanu je naš uspeh

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 02. 2019 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2019 / 14:45
Ustavi predvajanje Nalaganje

Žrtve zlorab: konferenca v Vatikanu je naš uspeh

Združenja žrtev obnavljajo zahtevo po »ničelni strpnosti« in »ničelnem prikrivanju« v primerih zlorab v Cerkvi.

Za žrtve spolnih zlorab je odprtje vatikanske konference oz. srečanja za zaščito otrok »dan zmage«. »Vatikan to srečanje prireja zgolj zaradi žrtev in prič žrtev po vsem svetu,« je v ponedeljek v Rimu pojasnil tiskovni predstavnik pobude »Ending Clergy Abuse« (Zaključimo zlorabo duhovnikov), Peter Isely. Kot dva nujno potrebna rezultata srečanja za zaščito otrok združenja žrtev zahtevajo »ničelno strpnost« in »ničelno prikrivanje« v primerih spolnih zlorab.

Frančišek že od samega začetka svojega papeževanja pri vprašanju zlorab obljublja »ničelno strpnost«. »Čas je, da se ta obljuba dokončno izpolni,« meni Isely. To pomeni: vsakega duhovnika na svetu, vsakega člana redovne skupnosti, ki bo zlorabil mladoletno osebo ali odraslega, ki potrebuje zaščito, je treba nemudoma razrešiti duhovniške službe ali izključiti iz reda in ga prijaviti državnim oblastem.

Prav tako bi morali kaznovali vsakega nadrejenega, ki zlorabo zamolči in prikrije. Po Iselyjevem mnenju je to pogosto še hujši zločin. V primeru, ko se škof ali redovni predstojnik zaradi zamolčanja zlorab umakne z vodilnega položaja, je to treba navesti kot vzrok za njegov odstop. To pričakujejo žrtve spolnih zlorab in njihovi svojci.

Na splošno pa lahko po mnenju Iselyja žrtve govorijo same zase. Nobene potrebe ni, da bi ravno škofje postali »glas tistih, ki nimajo glasu«, kot je na ponedeljkovi tiskovni konferenci dejal chicaški kardinal Blase Cupich. »Škofje niso glas preživelih,« je prepričan psihoterapevt Isely. Njihov glas so združenja žrtev spolnih zlorab.

Nekatera izmed teh združenj želijo v prihodnjih dneh vatikansko srečanje kritično spremljati s protesti in tiskovnimi konferencami. Prireditelji srečanja v Vatikanu pa se želijo srečati s predstavniki združenj žrtev.

Člani redovnih skupnosti »osramočeni« zaradi zlorab

Krovna združenja redovnih predstojnikov in predstojnic pa so pred začetkom srečanja za zaščito mladoletnih v Vatikanu objavila skupno izjavo, v kateri se obvezujejo k boju proti spolnim zlorabam v Cerkvi. Obenem priznavajo svoj napačen odziv na primere zlorab v preteklosti ter zamolčanje in prikrivanje teh kaznivih dejanj.

Za boljše preprečevanje zlorab redovne skupnosti spodbujajo večjo udeležbo staršev, posebej mater. Če bi v preteklosti večkrat prisluhnili materam, bi lahko razkrili številne zlorabe s strani posvečenih oseb. Vprašanje zlorab bi bilo treba vnesti tudi v šolske učne načrte.

Redovni predstojniki in predstojnice se v izjavi zahvaljujejo papežu Frančišku za boj proti spolnim in duhovnim zlorabam ter klerikalizmu.

Vir: Kathpress
Foto: FB / Peter Isely

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh