Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zore: »'Zavodi' še vedno rodijo odlične sadove«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 07. 2020 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2020 / 09:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zore: »'Zavodi' še vedno rodijo odlične sadove«

Zore: »'Zavodi' še vedno rodijo odlične sadove«

Ob včerajšnji 119-letnici blagoslova temeljnega kamna v Šentvidu nadškofova čestitka maturantom.

Foto: Zavod sv. Stanislava


Včeraj je minilo natanko 119 let od blagoslova temeljnega kamna, s čimer se je tudi uradno začela zgodba Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Tedaj je ljubljanski škof dr. Anton Bonaventura Jeglič dejal, da je to »temeljni kamen poslopja, ki naj daje mladeničem krepost in znanje«. Dve tretjini zavoda sta bili zgrajeni do leta 1905, ko se je začel pouk na Škofijski klasični gimnaziji, medtem ko je bilo levo krilo dokončano pet let pozneje.

Obletnice se je včeraj v kratkem spletnem zapisu spomnil tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore. Zapisal je:

»'Dan 16. julij je bil važen dan. Rano zjutraj sem maševal pri karmeličankah, kot na dan Matere Božje karmelske … priporočil sem jim škofijo in njene potrebe v molitev … zvečer ob peti uri sem napovedal blagoslov vogelnega kamna pri zavodih v Št. Vidu. Imel sem kratek govor o vzroku in pomenu zavodov ter dosadašnjem delu. Vse se je prav veselo razšlo … Hvala Bogu,' je zapisal v Dnevnik škof Anton Bonaventura Jeglič. Ob obletnici blagoslova temeljnega kamna smo mu hvaležni za daljnovidnost in pogum, obenem pa čestitamo letošnjim maturantom, ki so z dosežki na maturi dokazali, da 'zavodi' tudi po tolikih letih še vedno rodijo odlične sadove. Dragi maturanti, čestitamo in ponosni smo na vas,« je poudaril nadškof Zore.

O letošnjih dosežkih maturantov ŠKG v Ljubljani in ostalih treh slovenskih škofijskih gimnazij lahko berete TUKAJ.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh