Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zore blagoslovil nov dom starejših Taber

Za vas piše:
STA
Objava: 07. 12. 2015 / 10:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zore blagoslovil nov dom starejših Taber

Zore blagoslovil nov dom starejših Taber

Občina Cerklje na Gorenjskem je dva meseca po vselitvi prvih stanovalcev uradno odprla dom starejših Taber.

Občina Cerklje na Gorenjskem je dva meseca po vselitvi prvih stanovalcev, v petek, 4. decembra, tudi uradno odprla dom starejših Taber. Dom za 150 stanovalcev ima trenutno v oskrbi 102 stanovalca, za katere skrbi 56 zaposlenih. Z izgradnjo novega doma pa so se zmanjšale pereče čakalne vrste za pridobitev mesta v domu starostnikov.

Zore je ob odprtju blagoslovil nov dom, nove stanovalce pozval, naj ustvarjajo vzdušje spoštovanja, sodelovanja in ostanejo ustvarjalni. Zaposlene je zaprosil, naj svojo službo razumejo kot poslanstvo služenja sočloveku, sorodnike stanovalcev doma pa je pozval, naj svoje drage redno obiskujejo.

Kot je pojasnil v. d. direktorja Socialno varstvenega zavoda Taber Zdravko Kastelic, je Dom Taber svojo dejavnost začel opravljati konec septembra. Interes zanj je zelo velik, saj je zmogljivosti v domovih starejših v bližnjih občinah premalo. Tako so v Cerkljah že prejeli več kot 300 prošenj za 150 postelj, kolikor jih je na voljo v domu.



Nastanitve stanovalcev so se lotili postopoma, konec januarja pa naj bi bil dom poln. Med stanovalci prevladujejo domačini, vsaj polovica je takih, ki so bili prej v drugih domovih. Vzporedno teče tudi zaposlovanje novega kadra. Trenutno je 56 zaposlenih, ob polni zasedenosti delovnih mest pa naj bi jih bilo 72.

"V domu nudimo nadstandard, ki ga ne zaračunavamo," je dejal Kastelic. Osnovna oskrba v dvoposteljni sobi znaša 24,34 evra na dan oziroma 740 evrov na mesec, v enoposteljni sobi pa 28,29 evra na dan oziroma 860 evrov na mesec. Prihodnje leto se bo kakovost oskrbe še dvignila, saj bodo uredili park za domom in fitnes z napravami, prilagojenimi starejšim.

"Po večletnih prizadevanjih in številnih preprekah je uresničena želja mnogih, da se poskrbi tudi za starejše in se jim omogoči bivanje v mirnem, varnem in toplem domu prelepe okolice Cerkelj," je s pridobitvijo novega, modernega in funkcionalno opremljenega doma zadovoljen cerkljanski župan Franc Čebulj.



Spomnil je, da so se pri uresničitvi več kot 11 milijonov evrov vrednega projekta, spopadli s številnimi težavami od odkupa kompleksa od prvotnega investitorja in nepopolne dokumentacije do pomanjkanja sredstev. Gradnja se je začela spomladi leta 2013 in se končala letošnjo pomlad, prek sklada za regionalni razvoj pa jo je v višini 5,7 milijona evrov sofinancirala Evropska unija.

Veliki pridobitvi za cerkljansko občino so na današnjem slavnostnem odprtju pomen pridali tudi številni visoki gostje, od predsednika republike Boruta Pahorja do ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta.

Pahor je svečani trak ob odprtju doma po lastnih besedah v znamenju medgeneracijskega sodelovanja prerezal ob pomoči dveh otrok. Predsednik republike je v izjavi čestital občini in županu za projekt, ki kaže "našo skrb do starostnikov, ki jim dolgujemo to, kar imamo, in smo dolžni poskrbeti, da živijo dostojno jesen življenja". Pahor si je po uradnem odprtju ogledal nove prostore doma in se srečal s stanovalci in zaposlenimi, so sporočili iz predsednikovega urada.

Dokončanje izgradnje doma starostnikov pomeni eno največjih naložb v celotni zgodovini občine, je poudaril Čebulj, a hkrati dodali, da imajo tudi za prihodnost v občini še velike načrte, zlasti na področju turizma. Poleg tega niti razvojni načrti za lokacijo Doma Taber niso končani.

Na 2,5 hektarih zemljišč ob domu obstaja realna možnost razširitve obstoječe dejavnosti doma ali pa ureditve rehabilitacijskega centra. Glede na logistične zmogljivosti doma, ki ima skupne površine kar 7500 kvadratnih metrov, je možno prek njega oskrbovati še 80 dodatnih ljudi.

Foto: Jože Pavlič

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh