Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZNP o spremembi na čelu STA

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 10. 2021 / 07:28
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2021 / 07:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZNP o spremembi na čelu STA
Da je STA potrebna in v interesu vseh, se strinjajo v ZNP, a si želijo, »da bi pri svojem delu bolj sledila programskim standardom in novinarskemu kodeksu.« FOTO: Tatjana Splichal

ZNP o spremembi na čelu STA

Na včerajšnji odstop dolgoletnega direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča sta se odzvali obe krovni novinarski organizaciji pri nas.

Tako v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) odstop Bojana Veselinoviča, do katerega so bili v preteklosti pogosto kritični, vidijo kot priložnost za dosego dogovora med Uradom vlade za komuniciranje (UKOM) in STA o nadaljnjem financiranju, saj zapleti, ki se vlečejo že predolgo, ne koristijo nikomur – ne STA ne UKOM ne vladi.

Plače enake že od leta 2009

»Financiranje STA mora biti v prihodnje takšno, da agenciji omogoča nemoteno poslovanje v trenutnem obsegu in hkrati omogoči tudi povišanje plač. Kot namreč opozarjajo zaposleni, plače na STA ostajajo domala enake že od leta 2009, zaradi česar agencijo postopoma zapuščajo najboljši novinarji,« opozarja upravni odbor ZNP.

STA je potrebna in v interesu vseh

Da je STA kot agencija, ki skrbi za ključne informacije o dogajanju v družbi in državi, potrebna in kot taka v interesu vseh, se strinjajo v ZNP, a si želijo, »da bi pri svojem delu bolj sledila programskim standardom in novinarskemu kodeksu.«

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) dr. Matevž Tomšič. FOTO: arhiv FUDŠ

Ostra obsodba napada na televizijsko ekipo

V ZNP so hkrati ostro obsodili izgred na sredinem »cestnem« protestu proti ukrepom za zajezitev epidemije, na katerem je protestnik na Celovški cesti med napadom na televizijsko ekipo POP TV enega člana poškodoval. Ker so napad posnele kamere, v ZNP pričakujejo, da bo policija napadalca odkrila in ustrezno ukrepala.

Poziv k profesionalnemu poročanju

»Takšno nasilje nad novinarji na protestih, uperjenih proti ukrepom, postajajo že stalnica, kar nas izredno skrbi. Novinarji opravljajo le svoje delo, zato ne smejo biti tarča nasilja,« so zaskrbljeni v združenju, v katerem se zavzemajo za ničelno toleranco do vseh oblik nasilja na protestih, obenem pa pozivajo k profesionalnemu poročanju vseh medijev, zlasti ko gre za neprijavljene proteste.

DNS: Stanje še nikoli tako alarmantno

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) pa so ob Veselinovičevem odstopu opozorili, da »stanje na STA še ni bilo bolj alarmantno kot v tem trenutku. /…/ STA vidimo kot enega od stebrov profesionalnega obveščanja državljanov in želimo, da se taka tudi ohrani. Ker propad STA ne pomeni 'le' izgube služb novinark in novinarjev, pač pa grob poseg in pretres na širšem medijskem področju.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh