Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znanih več podrobnosti oktobrskega zasedanja škofovske sinode

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 09. 2024 / 11:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2024 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znanih več podrobnosti oktobrskega zasedanja škofovske sinode
Kardinala Mario Grech in Jean-Claude Hollerich sta skupaj s patrom Giacomom Costo in Riccardom Battocchiom javnosti predstavila glavne značilnosti prihajajoče škofovske sinode. FOTO: Vatican Media

Znanih več podrobnosti oktobrskega zasedanja škofovske sinode

Med 2. in 27. oktobrom bo v Rimu potekal drugi del XVI. rednega zasedanja škofovske sinode. Kardinal Mario Grech, generalni tajnik generalnega tajništva sinode, je na posebni novinarski konferenci predstavil podrobnosti oktobrskega zasedanja, na katerem bo Slovenijo zastopal celjski škof Maksimilijan Matjaž. Pred dejanskim začetkom sinode bodo potekale dvodnevne duhovne vaje, ki mu bo sledilo spokorno bdenje.

Kardinal Grech je ob tej priložnosti spomnil na beseda papeža Frančiška, ki je na začetku sinodalne poti pred tremi leti, 9. oktobra 2021, dejal, da je »glavni protagonist sinode Sveti Duh«. Sinoda je čas molitve, »ni zborovanje«, ampak »molitveno cerkveno zborovanje«, čas poslušanja Božje besede in Duha ter priložnost, da se pri Bogu izprosi odpuščanje za grehe Cerkve.

Duhovne vaje in spokorno bdenje

Kardinal Grech je pojasnil, da bodo pred zasedanjem sinode o sinodalnosti potekale dvodnevne duhovne vaje, in sicer 30. septembra in 1. oktobra v Vatikanu. Po duhovnih vajah bo na vrsti spokorno bdenje, ki bo v torek, 1. oktobra zvečer, v baziliki svetega Petra in ga bo vodil papež Frančišek. Prenašali ga bodo vatikanski mediji in bo odprt za vse, zlasti za mlade.

Glavni protagonist sinode je Sveti Duh. (papež Frančišek, oktober 2021)

Po besedah kardinala Hollericha danes »mladi trpijo zaradi naših grehov in grehov znotraj Cerkve«. Na slavju bodo pričevali trije posamezniki, ki so na svoji koži izkusili greh zlorabe, vojne in brezbrižnosti do vse večje migracijske krize. Papež bo spokorno bogoslužje sklenil s prošnjo Boga in vsega človeštva za odpuščanje v imenu vseh vernikov.

Ekumenska molitev

Ekumenska molitev bo 11. oktobra zvečer, prav tako v Vatikanu, na mestu, kjer je po izročilu umrl sveti Peter. Ta datum zaznamuje 62. obletnico začetka drugega vatikanskega koncila. 21. oktobra bo še en dan duhovnih vaj v pripravi na razločevanje osnutka sklepnega dokumenta. Kot je dejal kardinal Grech, bo prišlo do »izmenjave med osebno molitvijo, dialogom in bratskim občestvom v medsebojnem poslušanju in ljubezni«.

Štirje forumi

Med sinodo bodo tudi štirje teološko-pastoralni forumi, ki bodo odprti za vse, tudi akreditirane novinarje. 9. oktobra bosta potekala dva foruma, eden na temo »Božje ljudstvo, subjekt poslanstva«, drugi pa na temo »Vloga in avtoriteta škofa v sinodalni Cerkvi«. Druga dva foruma bosta na sporedu 16. oktobra. Temi bosta »Medsebojni odnosi med krajevno in vesoljno Cerkvijo« in »Izvrševanje primata in škofovska sinoda«. Na forumih, ki bodo odprti za dialog, bodo sodelovali teologi, kanonisti, škofi in drugi.

Sinoda v številkah

Kardinal Hollerich je pojasnil, da je število udeležencev na drugem zasedanju škofovske podobno kot na prvem. 368 članov bo imelo glasovalno pravico, od tega 272 škofov in 96 neškofov. Posebnih povabljencev je 8, medtem ko se je število bratskih delegatov povečalo z 12 na 16, kar odraža vse večje zanimanje sestrskih Cerkva za sinodalno potovanje. Potrdil je tudi navzočnost dveh škofov iz Kitajske.

Vseslovensko sinodalno srečanje

Škofovke sinode se bo iz Slovenije kot delegat Slovenske škofovske konference udeležil celjski škof Maksimilijan Matjaž. Pred sinodalnim zasedanjem v Rimu bo v Ljubljani v sredo, 18. septembra, potekalo tudi vseslovensko sinodalno srečanje. »Namen srečanja je, da bi tudi v slovenski Cerkvi čim bolj aktivno sodelovali v procesu sinodalne prenove in se opolnomočili za aktivno misijonsko krščanstvo, h kateremu nas spodbuja papež Frančišek«, pravijo na SŠK.


Nalaganje
Nazaj na vrh