Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znamo govoriti slovensko?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 05. 07. 2019 / 12:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2019 / 12:44
Ustavi predvajanje Nalaganje

Znamo govoriti slovensko?

Učbenik Fonetika 1 pomaga usvojiti pravilno izgovarjavo rojenim in učečim se govorcem slovenščine.

Učbenik Fonetika 1 pomaga usvojiti pravilno izgovarjavo rojenim in učečim se govorcem slovenščine.

Filozofska fakulteta je izdala nov slovenski učbenik fonetike, v kateri lahko rojeni govorci slovenščine in tisti, ki se je učijo kot tujega jezika najdejo osnove fonetike slovenskega knjižnega in številne vaje za utrjevanje izgovora. Učbenik sta pripravila izr. prof. dr. Hotimir Tivadar in Urban Batista,

V prvem, teoretičnem delu preprosto in razumljivo spoznamo slovenske glasove, njihov zapis in izgovor ter osnove fonetike. Seveda pa se je pravilne izgovarjave nemogoče naučiti brez prakse. Tej je namenjen drugi del, v katerem so konverzacijske vaje za utrjevanje izgovora. Besede in besedila lahko poslušamo na priloženi zgoščeni in jih ponovimo. Vaje so tematsko razdeljene in jih lahko skupaj vadi par ali pa se posameznik izgovarjavi posveti sam. Vsi posnetki so z naglasnimi znamenji zapisani na koncu učbenika.

»Čim več govorjenja izboljšuje izgovor. Torej, govorite in vaša slovenščina bo dobra, čedalje boljša in na koncu odlična, pri tem pa naj vas vsaj na začetku usmerja Fonetika 1,« je o učenju pravilnega izgovora slovenskega knjižnega jezika povedal Hotimir Tivadar.

V učbeniku so tudi pesmi z znanimi napevi in kratek Slovensko-angleški terminološki slovar.

Govor je velikokrat v šolskem sistemu in tudi znanstveno-raziskovalnem prostoru zapostavljen. Jože Toporišič je sicer leta 1961 izdal fonetično vadnico z zvočnimi posnetki, pozneje se je s fonetiko ukvarjal tudi v svoji slovnici, ki je izšla leta 1976. Vse do leta 2000, ko se je začel pripravljati učbenik Fonetika 1, pa so bile fonetične raziskave redke. Šele leta 2003 je izšla Slovenska zborna izreka. Po Fonetiki 1 pa se že pripravlja tudi Fonetika 2.

Učbenik za Slovence, Hrvate in Srbe, ki se učijo slovaščine

Prav tako milozvočno kot slovenščina zveni tudi slovaščina. Za vse, ki se tega slovanskega jezika želijo naučiti oz. ga želijo spoznati v svoji podobnosti in različnosti v povezavi s slovenščino, je na voljo učbenik Gramatika slovenského jazyka pre nositel'ov slovinského, chorvátskeho a srbského jazyka. Diel 1, Morfológia.

Kot že naslov pove, je namenjen posebej rojenim govorcem slovenščine, hrvaščine in srbščine. V tabelah so prikazane razlike v morfološkem podsistemu v vseh treh jezikih. Vaje se osredotočajo prav na prepoznavanje in utrjevanje teh različnosti. Gre za prvi tovrstni učbenik v južnoslovanskem prostoru s poudarkom na morfologiji sodobnega slovaškega jezika pretežno z vidika ujemanj, podobnosti in različnosti. Ujemanje in podobnosti pomagajo k hitremu usvajanju slovaščine, poudarjanje različnosti pa olajša učečim, da se pravilno naučijo jezika z utrjevanjem v vajah na koncu vsakega poglavja.

Razumljivo in pregledno so opisane besedne vrste, npr. sklanjanje samostalnikov in pridevnikov, pregibanje glagolov, njihove sintaktične značilnosti in klasifikacije.

Učbenik je napisan v slovaškem jeziku in hrvaškem jeziku, saj želijo z učbenikom želimo izobraževati študente slovakistike ne samo v Sloveniji, ampak tudi na Hrvaškem in v Srbiji. Avtorica je lektorica slovaškega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani Eva Tibenská, ki je bila tudi lektorica na Univerzi na Dunaju in v Zagrebu.

Obe knjigi sta izšli pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete.


Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh