Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žmavc pri slovenski maši v Sydneyju

Za vas piše:
STA
Objava: 15. 06. 2015 / 09:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Žmavc pri slovenski maši v Sydneyju

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je obiskal Slovence v Sydneyju. Med drugim se je udeležil proslave ob dnevu državnosti.

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. Foto: Tatjana Splichal

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je na desetdnevnem obisku v Avstraliji v nedeljo zaključil njegov prvi del, v okviru katerega je obiskal Slovence v Sydneyju. Med drugim se je udeležil proslave ob dnevu državnosti, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Žmavc se je dopoldan udeležil slovenske maše v slovenskem misijonu sv. Rafaela v Merrylandsu, primestnem naselju Sydneyja. Po ogledu cerkve, zgrajene v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja, se je po maši srečal s slovenskimi rojaki. Med drugim se je zahvalil slovenskim frančiškanom za izjemno delo na področju povezovanja in ohranjanja slovenske skupnosti v Avstraliji.

Zatem je obiskal slovenski klub Triglav - Mounties, kjer je potekala tudi proslava ob dnevu slovenske državnosti. Žmavc se je v nagovoru slovenskim rojakom v Avstraliji zahvalil za podporo pri osamosvajanju in mednarodnem uveljavljanju Slovenije, pa tudi za njihovo zvestobo slovenskim koreninam in trdoživost ob vztrajanju v slovenstvu sredi Avstralije.

Ob tej priložnosti je podelil priznanje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu zaslužnemu članu Triglava Jožetu Pahorju ter Historičnemu arhivu Slovencev v Avstraliji - Novi Južni Wales za več kot deset let zbiranja, urejanja, evidentiranja in digitaliziranja arhivskega gradiva slovenske skupnosti.

Prostore arhiva je Žmavc obiskal v soboto, drugi dan svojega obiska. Arhiv je pred dobrim desetletjem ustanovila slovenska skupnost skupaj z Znanstveno-raziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Ta je več let sodeloval tudi pri sofinanciranju te ustanove.

Prostori arhiva sodijo med tehnično najbolje opremljene slovenske izseljenske arhive, za kar skrbijo večinoma že starejše slovenske rojakinje. Pogovor s članstvom se je vrtel predvsem okrog iskanja rešitev za kronično pomanjkanje mlajših sodelavcev, so še sporočili iz urada.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh