Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmagovalec vmesnih volitev: katoličan Ron DeSantis, prihodnost ZDA?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 11. 2022 / 19:45
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2022 / 20:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zmagovalec vmesnih volitev: katoličan Ron DeSantis, prihodnost ZDA?
Ron DeSantis s soprogo. FOTO: Twitter/Ron DeSantis

Zmagovalec vmesnih volitev: katoličan Ron DeSantis, prihodnost ZDA?

Na vmesnih volitvah v Združenih državah Amerike je zvezna država Kalifornija izglasovala, da mora biti »pravica« do splava vse do otrokovega rojstva zapisana v njeno ustavo.

Tudi v dveh drugih zveznih državah, kjer prevladujejo ameriški demokrati, Michiganu in Vermontu, je podobne zakone potrdila večina prebivalcev. Na tokratnih vmesnih volitvah ni bilo »rdečega vala«, torej zmage republikancev. Ponekod bodo senatne tekme odločene šele v drugem krogu, kar pomeni, da odločitev o tem, katera stranka bo imela več moči v zgornjem domu kongresa, morda ne bo znana še nekaj dni ali celo tednov.

Za največjega zmagovalca vmesnih volitev tokrat velja katoličan Ron DeSantis, ki je z rekordno prednostjo 60 odstotkov s podporo številnih Latinoameričanov zmagal v nekdanji najpomembnejši ameriški zvezni državi Floridi. Leta 2000 je George W. Bush zmagal le za približno 500 glasov, tokrat pa je bilo celo modro okrožje Miami Dade prvič obarvano rdeče.

Ron DeSantis v nasprotju z Joejem Bidnom velja za pravega katoličana, ki se zavzema za svoje katoliške vrednote, in za prepričanega zagovornika življenja.

Ron DeSantis v nasprotju z Joejem Bidnom velja za pravega katoličana, ki se zavzema za svoje katoliške vrednote, in za prepričanega zagovornika življenja. Guverner odkrito podpira življenje od spočetja do naravne smrti ter odločno zavrača ideologijo spola in LGBT.

DeSantis je poskrbel, da na Floridi v obdobju koronaepidemije ni bilo splošnega zaprtja javnega življenja: Florida je v ZDA skupaj z nekaterimi drugimi zveznimi državami veljala za »oazo svobode«. S tokratno bleščečo zmago bo katoliški politik verjetno postal ena ključnih osebnosti med republikanci v naslednjih nekaj letih, omenjajo pa ga tudi kot predsedniškega kandidata za leto 2024 ali najpozneje 2028.

Zakonca DeSantis. FOTO: Wikipedia

DeSantis, prihodnost ZDA?

Po osupljivi zmagi na Floridi DeSantisa številni mediji po svetu zdaj označujejo za največje upanje Amerike. Dan po volitvah je ameriški časnik New York Post na naslovnici objavil fotografijo nasmejanega floridskega guvernerja z očarljivo ženo in tremi prikupnimi otroki, naslov prispevka pa je bil: DeFUTURE.

Osupljiva zmaga je DeSantisu ponudila odskočno desko za predsedniško nominacijo v republikanski stranki, če se bo tudi sam odločil za kandidaturo.

44-letni DeSantis je premagal svojega demokratskega protikandidata in si zagotovil drugi mandat, s tem pa morda tudi preprečil namere Donalda Trumpa, da si znova pribori Belo hišo. Osupljiva zmaga mu je namreč ponudila odskočno desko za predsedniško nominacijo v republikanski stranki, če se bo tudi sam odločil za kandidaturo. Če bo to storil, bo najverjetneje prišlo do trka s Trumpom, ki ga je mlajši politik nekoč odločno podpiral.

Podpora Donaldu bledi, potem ko so se številni kandidati, ki jih je osebno podpiral v vmesnem mandatu, na tokratnih vmesnih volitvah slabo odrezali. Medtem ko so Trumpovi privrženci izgubljali podporo, predvsem slavni televizijski zdravnik Mehmet Oz v Pensilvaniji, pa je DeSantis na Floridi pisal zgodovino. Minuli torek zvečer je na novo zarisal volilni zemljevid nekdanje ključne zvezne države, ki je bila vedno razdeljena povsem na polovico.

Zmaga brez sleherne negotovosti

Leta 2000 je George W. Bush prevzel predsedniški stolček, potem ko je na Floridi zmagal z zgolj 537 glasovi, in sicer po zagrizeni in dolgotrajni bitki zaradi nepravilnosti pri glasovanju, ki jo je na koncu moralo rešiti vrhovno sodišče. Nič novega ni, če se razžaljeni poraženci nočejo sprijazniti z izidom ameriških volitev. Pred kratkim je bil to Trump. Takrat je bil to demokrat Al Gore, ki sta ga spodbujala Clintonova.

DeSantis je zmagal v 62 od 67 okrožij na Floridi, vključno z osupljivo zmago v Miami-Dade, tradicionalni trdnjavi demokratov.

Tokrat negotovosti ni bilo. DeSantis je zmagal v 62 od 67 okrožij na Floridi, vključno z osupljivo zmago v Miami-Dade, tradicionalni trdnjavi demokratov. Za lažjo predstavo o razsežnosti tega dosežka spomnimo, da je v predsedniški tekmi leta 2016 Hillary Clinton v okrožju Miami-Dade Trumpa premagala za 30 točk.

DeSantisu je ta preobrat uspel z oblikovanjem široke koalicije, ki vključuje Latinoameričane, temnopolte volivce, mlade matere iz predmestij, policiste, gasilce in upokojence. Njegova vedno večja priljubljenost se razteza po vsej zvezni državi, občudovanje pa vzbuja tudi po vsej Ameriki, saj se zdaj v vrsti zbirajo veliki donatorji, ki so ga pripravljeni finančno podpreti, če bo kandidiral za predsednika.

Guverner Floride z družino. FOTO: Twitter/Ron DeSantis

Konservativec, kakršnih dandanes v svetu zelo primanjkuje

Ron DeSantis je pred vstopom v politiko služil v mornarici in bil pravni svetovalec elitne enote SEAL, ki je odstranila Osamo bin Ladna. Delal je tudi kot odvetnik v Guantanamu, kjer so bili po 11. septembru 2001 nastanjeni »najnevarnejši« pripadniki Al-Kaide. Če se bo odločil za predsedniško kandidaturo, kakšnega predsednika lahko pričakujejo Američani?

DeSantis je na Floridi zmanjšal število kaznivih dejanj in uživa široko podporo organov pregona.

Je konservativec, kakršnih dandanes v svetu zelo primanjkuje: ne boji se postaviti po robu interesnim skupinam, pa naj gre za trdo levico ali velika podjetja. Njegova štiriletna zgodovina na položaju guvernerja Floride govori sama zase.

Med koronaepidemijo se je DeSantis uprl najhujši obliki zapore, nasprotoval je obveznemu nošenju mask ter ohranil odprte šole in podjetja. Zmanjšal je število kaznivih dejanj in uživa široko podporo organov pregona. Na Floridi je ostro zatrl vse poskuse pripadnikov gibanja Black Lives Matter, da bi sprožili nemire po državi, ter sprejel zakon o zaščiti zgodovinskih spomenikov in kipov pred politično motiviranim vandalizmom.

Florida, ena najhitreje rastočih in najuspešnejših zveznih držav v ZDA

DeSantis je prepovedal poučevanje »kritične rasne teorije« in »spolne identitete« v vrtcih, »transspolnim ženskam« pa je preprečil tekmovanje v ženskih športih v šolah in na fakultetah. Ko je korporacija Disney obsodila njegovo politiko na tem področju, je Disneyjevemu svetu v Orlandu odvzel vse izredne davčne privilegije, kljub dejstvu, da je podjetje pomemben delodajalec in turistična atrakcija, ki prinaša ogromno denarja.

Donald Trump »zgodovina«, DeSantis pa »DeFUTURE«?

Na Florido se vse pogosteje selijo tudi podjetja, ki poslujejo, in ljudje, ki se želijo izogniti državam z visokimi davki, strogimi predpisi in kriminalom, kot so Kalifornija, Illinois in New York. Trenutno velja za eno najhitreje rastočih in najuspešnejših zveznih držav.

Zato se pametni vlagatelji zavzemajo za DeSantisa, ki trenutno predstavlja največje upanje Amerike. Nekateri navdušeni podporniki mu napovedujejo, da bi lahko na »rdečem valu« Floride čez dve leti priplul vse do Bele hiše. Kot pravijo, je Donald Trump »zgodovina«, DeSantis pa »DeFUTURE«.

Nalaganje
Nazaj na vrh