Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Živo občestvo župnije Murska Sobota

Objava: 10. 07. 2018 / 11:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2018 / 07:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Živo občestvo župnije Murska Sobota

Živo občestvo župnije Murska Sobota

Župnija Murska Sobota združuje na župnijski in škofijski ravni, saj je stolna cerkev mati vseh cerkva v škofiji.

»Murska Sobota in Ljubljana sta daleč narazen. Kar se zgodi v Ljubljani, ve vsa Slovenija. Okolica in obrobje pa sta medijsko bolj ali manj zapuščena, čeprav se dogaja veliko stvari. V nacionalne medije sploh ne pridemo, ker smo katoliška župnija, še toliko manj,« pove soboški stolni župnik Goran Kuhar. »Včasih ne vidimo, kar imamo, in tega ne znamo ceniti.« Zato je še toliko bolj prav, da je soboška župnija v središču širše in pogostejše pozornosti.

Kot mlado vino


Župnijska cerkev sv. Nikolaja

Prizadevni župnik Kuhar stolno župnijo primerja z »mladim vinom«. »To pomeni, da je veliko dogajanja v zakramentalnem življenju, pri katehezi, na upravnem ali gospodarskem področju. Močno je povezana tudi s škofijo, ko se ob škofu zbiramo duhovniki in verniki. S škofom dr. Petrom Štumpfom in škofijo smo v lepih odnosih. Škof je gotovo enkrat na teden s svojimi verniki pri maši, v spovednici, z nami pri mizi v župnišču, sicer se velikokrat srečamo in sodelujemo kot dobri sosedje, ena družina. Trije duhovniki, župnik in kaplana, se trudimo, da smo ena družina, s sestrami odlično sodelujemo, vsaj enkrat mesečno imamo mašo v njihovi skupnosti, povezani smo v molitvi, pri raznih projektih in dogodkih.

Župnija združuje

»Največja značilnost naše župnije je, da združuje. Župnija združuje na škofijski ravni, saj je stolna cerkev mati vseh cerkva v škofiji. Kot župnik se vedno trudim imeti ta vidik pred očmi.«


Edini katoliški vrtec v škofiji

Mesto se v zadnjem času bolj razvija tudi na gospodarskem področju. Vendar vedno več ljudi odhaja v Avstrijo ali večja mesta (Maribor, Celje, Ljubljano) za boljšim zaslužkom. V nekaterih vaseh je že veliko praznih hiš.

»Živimo v zelo spremenljivem času,« nadaljuje župnik. »Poskušam opazovati znamenja časov in kolikor se da, nanje odgovoriti ustrezno. Naš prekmurski vernik je še tradicionalen, kar je po eni strani zelo dobro. Po drugi strani duhovniki in ljudje čutimo težavo, kako prenesti vero na mladi rod.«

Župnija Murska Sobota se ponaša s številnimi dejavnimi skupnostmi in skupinami. Več o župniji Murska Sobota si preberite v novi številki Družine (let. 67, št. 29).

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh