Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Življenje v množici

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 31. 07. 2024 / 10:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2024 / 12:41
Življenje v množici
FOTO: I. E.

Življenje v množici

Ko pri živalih iščemo zanimivosti, nas navdušujejo predvsem tiste iz sveta velikih, poudarjeno močnih ali drugače izstopajočih. Jelen je mogočen, toda če se ozremo v afriške savane, ga bo v naših očeh v hipu zasenčil afriški slon ali kralj živali, lev, ki se z aristokratsko držo sprehaja skozi divjino.

Toda življenje je zanimivo že samo po sebi, predvsem pa dano vsem bitjem vsepovsod na planetu. Ponuja se nam pod vsakim kamnom, ki leži na poti ali v mlaki na vrtu. Naša domača mlaka je v poletni vročini prava juha življenja, s tisočerimi prebivalci, med katerimi vsak po svoje vzbuja pozornost. Ob belouškah, ki počivajo na listih lokvanja, zelenih žabah in pupkih nam nudijo pestro predstavo tudi drobna, komaj opazna bitja.

V zalivčku mlake na vrtu sem že od daleč opazil skoraj za dlan velik bel madež, ki je lebdel na vodni gladini. Ko sem pogledal bližje, sem ugotovil, da ne zrem v madež, pač pa so se v strnjeni bližini drenjale drobne živalce, ne da bi se posebno trudile, da ne bi potonile. Vse so bile enako velike, njihova telesa so bila členasta, kot bi bila nagubana. Takoj sem jih prepoznal. Vodne skočirepke (Podura aquatica) so v odrasli obliki modrikasto sive, fotografija pa jih prikazuje kot bele ličinke pred zadnjo levitvijo, ko se bodo preobrazile v odras...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh