Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Življenje je vredno živeti!

Za vas piše:
Lovro Kavčič
Objava: 25. 10. 2024 / 10:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2024 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Življenje je vredno živeti!
Najst
Zakaj bi sploh živeli veselo? Poglejmo ... FOTO: Freepik

Življenje je vredno živeti!

Gotovo si se kdaj vprašal, kako bi bilo, če se ne bi rodil ali če te ne bi bilo na tem svetu. Bi obstajal kot nekdo drug? Bi se rodil v kateri drugi družini?

Kdo bi vedel ... Vem pa, da je življenje podarjeno in da ni samoumevno, da je prav vsak od nas na svetu. Česa se je torej dobro zavedati, da lahko živimo veselo? Zakaj bi sploh živeli veselo? Poglejmo ...

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Zakaj se veseliti življenja?

Ker je lepo. No, ta odgovor je sila preprost in pričakovan za nekoga, ki ima rad življenje, zato ga bom malce razčlenil. Kjer koli že si, poglej okoli sebe. Prepričan sem, da te obdaja nekaj lepega (o tem, kaj je lepota, smo že govorili v eni od prejšnjih številk). Svet je poln dobrih ljudi in odnosov z njimi. Kako se ne bi veselili življenja, če poznamo srčne ljudi, s katerimi želimo preživljati čas. Tudi če je nekdo raje sam, lahko gotovo najde nekaj lepega v svojem okolju. Naj bo to hrana, narava ali delo. Vsega se je mogoče veseliti, če se zavedamo, da lahko ničesar od tega ne bi imeli.

Živimo v različnih okoliščinah

Navezal se bom na zadnjo poved prejšnjega odstavka. Rad bi poudaril, da nimajo vsi možnosti živeti tako kot ti in jaz. Nekateri živijo brez pitne vode v svoji bližini, delajo za nekaj centov na dan, nimajo možnosti izobrazbe, kaj šele branja revije Najst. Kljub različnim okoliščinam, v katerih živimo, je treba vedeti, da je dragoceno vsako življenje. In to ne glede na to, ali smo bogati ali revni, predsedniki ali brezdomci, bolni ali zdravi. Prav vsak si zasluži enako dostojanstvo in spoštovanje. Zato imamo konec koncev tudi vsi enake pravice. Če med nami vlada medsebojno spoštovanje, se je še toliko bolj vredno veseliti življenja.

Hvaležnost

Zaradi vseh dobrin, ki so nam dane in nam lepšajo življenje, je še toliko bolj pomembno, da skozi življenje stopamo s hvaležnostjo. Poskusi konec dneva pomisliti na vse, kar si doživel, in obudi hvaležnost. Opažam namreč, da so hvaležni ljudje tudi bolj veseli ljudje. Če bomo hvaležni in nam ne bo vse samoumevno, bomo verjetno tudi želeli narediti nekaj iz svojega življenja ali celo iz življenja tistih, ki jim hvaležnosti manjka. Lepšajmo življenje tudi drug drugemu!

Največja uganka

Življenje je po svoje uganka, ki jo težko razvozlamo. Je polno zahtevnih vprašanj, na katera morda na Zemlji nikoli ne bomo dobili odgovora. Veliko je odločitev in dilem, za katere mogoče nikoli ne bomo našli samo enega pravega ravnanja. Pomisli; morda je ravno vse to čar življenja. Da je skrivnostno in da ne držimo vseh niti v svojih rokah …

Katoliški pogled na vrednost življenja

Katoliška Cerkev verjame, da je vsako človeško življenje neprecenljivo in sveto od spočetja do naravne smrti, saj izvira od Boga in se vanj tudi vrača. Cerkev trdi, da nihče nima pravice vzeti človeškega življenja, vključno z nerojenimi otroki. Verujemo, da nas je ustvaril Bog, Stvarnik po svoji podobi, zato ima vsak človek neizmerno dostojanstvo in je vreden spoštovanja. Od nas je odvisno, ali se bomo Boga v svojem podarjenem življenju držali in si zaslužili večni raj v nebesih (čeprav nihče od nas sam od sebe tega ni resnično vreden).

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (8/2024). Spremljaj Najst tudi na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Kupi v trgovini

birma
Najst
6,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh