Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Židanih deset

Objava: 20. 06. 2016 / 11:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Židanih deset

Kulturno umetniško društvo Židan parazol je praznovalo 10-letnico delovanja.

Kulturno umetniško društvo Židan parazol ustvarja in ohranja slovensko kulturo od nastanka Antonovega doma na Viču, torej letos skupaj praznujejo desetletnico uspešnega delovanja. V svojih skupinah je do tedaj združeval več kot 200 različnih članov, od katerih jih dvanajst vztraja že vseh 10 let.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Člani zase pravijo, da niso profesionalci, so le ljubitelji, ki v svojem prostem času radi plešejo in pojejo, da je njihovo društvo več kot plesna tehnika, osvojeni koraki, naučene melodije in pravilni gibi. Potreben je vložen čas, trud, odrekanje in seveda veselje, družabnost, skupna rast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na desetletnici so nam predstavili deset židanih plesnih točk. Pred plesnimi spleti je bila predtočka Mili dom. Osrednja skupina, katere vodja je Marija Šenk, je otvorila praznični večer v plesnem spletu Ples z Viča. Po plesni točki so nam Drumlce zapele venček ljudskih. Na odru pa smo kmalu zagledali in z veseljem zaploskali podmladku Židanega parazola. Predstavili so se z otroškim spletom Pa eno bolho za pomoč. Sledil je plesni venček državnih, v katerem nam je osrednja odrska skupina zaplesala Bogu na čast, ljudem na pomoč, v katerem sta venček ljubezenskih ljudskih zapela zakonca Urbančič in v katerem smo videli splet koroških plesov Na Štefanovo, ki ga je odplesala mladinska odrska skupina pod vodstvom Brine Zoran. Sledil je venček miniaturk, z začetkom spleta Premisli nevesta, v katerem sta nam poročno romantiko z robčkom odplesala Darja Pušlar in Jurij Oblak. Otroška skupina nam je s postavitvijo Marje Panker predstavila Božični kruh, na koncu venčka pa smo z odrsko postavitvijo Damjane Čuden Osredkar ugledali Ta poskočno. Sledila je krasna plesna točka, zaznamovana z belo barvo, saj je sledil splet belokranjskih plesov, v kateri sta se predstavili mladinska in osrednja skupina v točki Vse tičice lepo pojo. Občinstvo, ki je do zadnjega kotička zapolnilo dvorano, je znova prevzela otroška točka Polžek. Fantje z Viča so nam zapeli venček ljudskih. Mladinska skupina pa se je v nadaljevanju predstavila s plesno točko Peč se je podrla. V zadnjem Parazolovem spletu je na oder prikorakala otroška skupina, ki je odigrala točko Od kovača. Drumlce so znova zapele, tokrat pesem Dekle je prala srajčke dve. Osrednja skupina se je še zadnjič predstavila s plesno točko, sledila je Žehta. Otroška skupina je odplesala še njihovo zadnjo A meni pa srček igra. Mladinska skupina je odplesala še splet prekmurskih plesov in za konec židanovega programa smo še enkrat slišali Fante z Viča v pesmi Ko zbrani gremo vsi skoz vas. Večer je bil navdihujoč za slovensko kulturo in ohranjanje domovinske zavesti. Na koncu so se v skupnem koračnem plesu Židan parazol poslovili od navdušene publike, ki jim je ploskala še dolgo. Najbolj zaslužni in večletno aktivni člani so prejeli maroltove značke, ob sklepi pa je p. Marjan zaključil z besedami: »Čestitke za danes, za deset let nazaj in za sto let naprej!«

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh