Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodovinski dan za Slovence v Avstriji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 02. 2021 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2021 / 17:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zgodovinski dan za Slovence v Avstriji

Zgodovinski dan za Slovence v Avstriji

Avstrija je prvič v obdobju druge republike objavila zvezni zakon tudi v slovenskem jeziku.

35 občinam na avstrijskem Koroškem pripadata 2 milijona evrov iz Zakona o plebiscitni donaciji. FOTO: Alenka Žnidar



Včeraj je bil za Slovence v Avstriji zgodovinski dan, saj je Republika Avstrija prvič po letu 1955 oziroma v obdobju druge republike tudi v slovenskem jeziku objavila zvezni zakon, in sicer Zakon o plebiscitni donaciji, torej o finančni podpori v višini štirih milijonov evrov, ki jo Avstrija – ob lanski stoti obletnici koroškega plebiscita – namenja slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Sredstva za podporo slovensko govorečemu prebivalstvu na avstrijskem Koroškem

Kot je razbrati iz zakona – slovenska različica je objavljena na uradni strani urada avstrijskega kanclerja in v pravnem informacijskem sistemu RIS –, naj bi avstrijska vlada do leta 2024 namenila sredstva za podporo slovensko govorečemu prebivalstvu na avstrijskem Koroškem in za projekte, namenjene »skladnemu sožitju, kulturni raznolikosti, gospodarskemu, regionalnemu in infrastrukturnemu razvoju v občinah, dvojezičnim izobraževalnim projektom in digitalni dvojezični predstavitvi občin.«

Največ za večjezične ustanove predšolske vzgoje in zgodnjega otroškega varstva

Kot je poročala STA, bo od dveh milijonov evrov, ki za lani pripadata 35 občinam na avstrijskem Koroškem, glavnina – 800.000 evrov – namenjena za večjezične ustanove predšolske vzgoje in zgodnjega otroškega varstva. Ob tem je 650.000 evrov predvidenih za sanacije in invalidom prilagojene adaptacije kulturnih ustanov, 350.000 evrov pa medijskim, kulturnim in založniškim projektom slovensko govorečega prebivalstva.

30.000 evrov tudi organizacijam v Sloveniji

Za organizacije, ki si prizadevajo za medsebojno sporazumevanje in spravo, je predvidenih 120.000 evrov, za organizacije, ki podpirajo gospodarske projekte in čezmejno sodelovanje, 50.000 evrov, za organizacije v Sloveniji, ki se posvečajo kulturi nemško govoreče skupnosti pri nas, pa 30.000 evrov. Prošnje je treba vložiti do konca letošnjega marca, o razdelitvi sredstev pa bo odločal poseben sosvet.


Dejanje je pozdravila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch. FOTO: Tatjana Splichal


Werner Kogler: Moč Avstrije je od vselej njena raznolikost

Avstrijski podkancler Werner Kogler je izpostavil, da je moč Avstrije od vselej njena raznolikost, objava zakona o plebiscitni donaciji v slovenskem jeziku pa je, kot je dodal, »pomemben znak za koroške Slovenke in Slovence, katerih identiteto naj bi okrepili s tem zakonom in z njim povezanimi subvencijami.«

Dejanje pozdravila tudi ministrica Helena Jaklitsch

Tudi slovenska ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je pozdravila dejanje z močno simbolno vrednostjo v prepričanju, da je po lanskem oktobrskem opravičilu zveznega predsednika Alexandra van der Bellna koroškim Slovencem to še en korak v smeri konkretnih dejanj pri uresničevanju manjšinskih pravic koroških Slovencev, ki so v preteklosti ostale neizpolnjene.

Simbolni prikaz, da je manjšinski jezik enakopraven na vseh ravneh družbe

»Objava zakonskih besedil tudi v slovenščini je bila standard že v zadnjem obdobju Avstro-Ogrske monarhije, čemur pa Republika Avstrija ni več sledila. Pravkar objavljeni zakon je prvo zakonsko besedilo Republike Avstrije, objavljeno tudi v jeziku katere od narodnih skupnosti v državi. To je zelo pomembno, saj simbolno prikazuje, da je manjšinski jezik enakopraven na vseh ravneh družbe, tudi v zakonodajnem postopku in pri upravljanju države,« poudarja dr. Helena Jaklitsch.

Najbolj ambiciozen vladni program na področju narodnih skupnosti doslej

»To dejanje hkrati štejemo tudi kot nadaljnji korak pri uresničevanju vladnega programa na področju narodnih skupnosti, ki je najbolj natančen in ambiciozen od vseh dosedanjih avstrijskih vlad. Želimo si, da bi prišlo do popolne in dokončne izpolnitve vseh manjšinskih pravic, ki koroškim Slovencem pripadajo po 7. členu Avstrijske državne pogodbe in drugih mednarodnih in notranjih dokumentih Republike Avstrije,« je še zapisala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Inzko: Manjšina je vitalna, uspešna in samozavestna

Nova mazaška akcija na avstrijskem Koroškem

Krištof: »Sto let upora, obljub in prevar«

Neznani storilci nad dvojezične krajevne napise

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh