Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodovina Rdečega križa Slovenije

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 27. 06. 2019 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2019 / 08:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zgodovina Rdečega križa Slovenije

Rdeči križ Slovenije je izdal knjigo Darje Kerec Človek – naša prva skrb. Rdeči križ na Slovenskem od začetkov do danes.
Rdeči križ Slovenije je izdal knjigo zgodovinarke dr. Darje Kerec Človek – naša prva skrb. Rdeči križ na Slovenskem od začetkov do danes.

Rdeči križ Slovenije kot del mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca obeležuje vrsto pomembnih obletnic.

Znanstvena monografija zgodovinarke dr. Darje Kerec z naslovom Človek – naša prva skrb. Rdeči križ na Slovenskem od začetkov do danes prihaja med bralce v letu, ko Rdeči križ Slovenije kot del mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca obeležuje vrsto pomembnih obletnic.

Letos teče 153. leto delovanja Rdečega križa na Slovenskem, obenem pa tudi 160 let od bitke pri Solferinu, kjer se je rodila ideja o Rdečem križu, 155 let od prve Ženevske konvencije, 100 let od ustanovitve Lige društev Rdečega križa, predhodnice današnje Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, 75 let od ponovne ustanovitve Rdečega križa Slovenije v Gradacu v Beli krajini in 70 let od sprejema zdaj veljavnih Ženevskih konvencij.

Knjiga ne bo zanimala le ožjega kroga strokovnih delavcev

Kot je o knjigi zapisala zgodovinarka dr. Kornelija Ajlec, je monografija o Rdečem križu na Slovenskem napisana tako živahno in zanimivo, da ne bo zanimala le ožjega kroga strokovnih delavcev in prostovoljcev Rdečega križa ali ozko specializiranih profilov, ki se ukvarjajo z raziskovanjem socialnega dela, zgodovine, zdravstva zagotovo bodo še dolgo posegali po njej kot temeljni študiji zgodovine socialnega in humanitarnega skrbstva na Slovenskem.


Zgodovinar dr. Peter Mikša pa je zapisal, da je avtorica pri raziskovanju posegla po vsej relevantni literaturi, pa tudi po obsežnem delu časopisja in drugi periodiki, pozna se temeljito raziskovanje v arhivih.

Pri tem si je pomagala z najpomembnejšima arhivoma, internim in arhivom, ki ga hrani Rdeči križ Slovenije.

Besedilo je opremljeno z bogatim slikovnim gradivom, fotografijami in dokumenti, ki še niso bili objavljeni ali so slabše poznani.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh