Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ženske po svetu združene v molitvi

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 26. 02. 2020 / 12:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2020 / 09:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ženske po svetu združene v molitvi

Tik pred dnevom žena se bodo ženske v petek, 6. marca, povezale v molitvi na svetovnem molitvenem dnevu žensk.

Tik pred mednarodnim dnem žena se bodo ženske po svetu zbrale v molitvi. V petek, 6. marca, bo namreč tudi letos svetovni molitveni dan žensk. Tokrat se s svojo deželo, lepoto in stiskami žensk, za katere se moli, predstavlja Zimbabve.



Spremembe, ki prinašajo boljše življenje

Družbo in spremembe v Zimbabveju prikazuje že naslovna slika letošnjega svetovnega molitvenega dne žensk. Umetnica Nonhlanhia Mathe od leve proti desni uprizarja temačno preteklost, ki se spreminja v prihodnost polno upanja na boljše življenje. Kot osrednji motiv oriše prizor iz Svetega pisma (Jn 5,2-9), ko Jezus ozdravi hromega. »Vstani, vzemi svojo posteljo in hodi«, besede ki ponazarjajo pogled v prihodnost, osebno in družbeno spremembo, besede, ki vabijo v boljše življenje za vse.

Bogoslužja SMD v Sloveniji

Bogoslužja SMD v Sloveniji bodo v petek, 6. marca:

– v Ljubljani v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja (Gosposvetska ulica 9) ob 19. uri;
– v Kamniku v kino klubu v domu kulture Kamnik (Fužine 10) ob 18. uri;
– v Velikih Laščah v župnijskem domu Alojzija Grozdeta ob 18.30;
– v Murski Soboti v stolnici sv. Nikolaja (Gregorčičeva ulica 4) ob 17. uri;
– v Kopru v cerkvi sv. Marka (Kvedrova 17, Markovec) ob 19.30;
– v Rogaški Slatini v župnijski cerkvi sv. Križa ob 17. uri;
– pri Sv. Duhu pri Škofji Loki v Hiši kruha (Sv. Duh 244) ob 19.30

V Mariboru bo bogoslužje izjemoma v nedeljo, 8. marca, ob 9.30 v evangeličanski cerkvi.

Ženske skupaj molijo že skoraj 100 let

Svetovni molitveni dan žensk je nastal v Združenih državah Amerike leta 1927, ko so krščanske ženske iz ZDA in Kanade začele sodelovati v podporo misijonski dejavnosti žensk doma in po svetu. Gre za svetovno žensko ekumensko gibanje, ki goji molitveno dejavnost in stike po različnih državah sveta, prvi petek v marcu pa vsako leto javnost povabi k dnevu skupne molitve. Molitveno bogoslužje vsako leto napišejo ženske iz druge države, ta država pa ob tem postane predmet molitve na dan, ki se začne, ko se zdani nad otočjem Tonga v Pacifiku in se nadaljuje po vseh celinah, dokler se približno 36 ur pozneje ne konča zadnje molitveno bogoslužje dneva na otočju Samoa.


Molitev žensk v Sloveniji, foto: Tatjana Splihcal

Gibanje svetovni molitveni dan žensk vsaka štiri leta pripravi tudi mednarodno srečanje, na katerem ima vsak narodni odbor možnost predlagati temo in primerne svetopisemske odlomke ter ponuditi sodelovanje pri sestavi in oblikovanju bogoslužja. Med srečanjem komisija oceni predloge ter določi teme in države, ki bodo pripravile molitveni dan za naslednja štiri leta. Poleg tega pa tudi predlagajo projekt v podporo žensk, mater in otrok, za katerega prosijo za finančno podporo. Temo določi mednarodni izvršni odbor, z odločitvijo pa se delegatke narodnih odborov seznanijo na mednarodnem srečanju.

Prvo slovensko SMD bogoslužje je bilo leta 1999 v Rogaški Slatini. 

Ekumenska edinost kljub različnosti

Logotip svetovnega molitvenega dneva žensk je nastal leta 1982, ko so bogoslužje pripravile krščanske ženske z Irske. Sestavljen je iz štirih puščic v obliki keltskega križa, ki kažejo v središče s štirih strani neba. Puščice so oblikovane kot štiri klečeče osebe v molitvi, krog pa predstavlja svet in ekumensko edinost kljub različnosti.

Preberite tudi:

Vloga ženske v Katoliški cerkvi

Več o SMD Slovenija

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh