Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ženino mesto

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 09. 11. 2022 / 12:00
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2022 / 12:02
Ženino mesto
Eden od simbolov Soluna je 34 metrov visoki Beli stolp. FOTO: Pixabay

Ženino mesto

Jeseni leta 1912 so Srbija, Črna gora, Bolgarija in Grčija napadle oslabljeno Turčijo, da bi ji iztrgale ozemlja na Balkanu in jo izrinile iz Evrope. Med najpomembnejšimi cilji sodelujočih držav v prvi balkanski vojni je bila osvojitev Soluna, ki so ga imeli Turki v rokah vse od leta 1430. To pristaniško mesto na severu današnje Grčije ima zelo razgibano zgodovino. V njem je nekaj časa bival tudi apostol Pavel, ki je pozneje njegovim prebivalcem, Tesaloničanom, napisal dve pismi.

Solun, ki ima danes 315.000 prebivalcev in je drugo največje grško mesto, leži na obali Solunskega zaliva, približno 300 kilometrov severno od Aten. Leta 315 pred Kristusom ga je ustanovil makedonski vojskovodja in poznejši kralj Kasander. Poimenoval ga je po svoji ženi Tesaloniki, hčerki makedonskega kralja Filipa II. in polsestri Aleksandra Velikega.

Apostol Pavel na obisku

Tesalonika se je hitro razvila v cvetoče trgovsko mesto. Po propadu kraljevine Makedonije je postala glavno mesto isto-
imenske rimske province. V prvem stoletju po Kristusu je v njej živelo veliko Judov, nastala pa je tudi krščanska skupnost. Na drugem misijonskem potovanju je mesto obiskal apostol Pavel. Kot piše v Apostolskih delih, je po svoji navadi šel med Jude in tri sobote zapovrstjo razpravljal z njimi. Ker so mu močno nasprotovali, je moral naposled mesto zapustiti. Članom mlade krščanske skupnosti v Tesaloniki je pozneje napisal dve pismi. V Prvem pismu Tesalo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh