Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zelo rad imam svoje staro Sveto pismo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 10. 2015 / 09:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Zelo rad imam svoje staro Sveto pismo«

»Zelo rad imam svoje staro Sveto pismo«

V uvodu v novo Sveto pismo za mlade papež priznava, da med molitvijo včasih zadrema.

Papež Frančišek priznava, da med molitvijo včasih malce zadrema. »Ampak nič ne de. Sem kot sin v očetovem naročju in to je najpomembnejše«, je sveti oče zapisal v zelo osebno obarvanem uvodu v novo Sveto pismo za mlade Youcat, ki bo izšlo pri Avstrijski škofovski konferenci. Papež, kot piše, moli sede, kajti med klečanjem občuti močne bolečine. Med molitvijo globoko občuti – »in to ni nikakršna pretirana čustvenost – občutim stvari, ki mi jih govori Bog«. Včasih Bog tudi molči. »Takrat ne občutim ničesar, le praznino, praznino, praznino … Toda ostajam potrpežljiv in čakam.«



Sveti oče še piše, kako dragoceno mu je njegovo staro Sveto pismo, »stara, obrabljena knjiga«: »Zelo rad imam svoje staro Sveto pismo, ki me spremlja že vse življenje. Videlo je moje veselje in bilo priča mojim solzam. Je moj neprecenljivi zaklad, iz katerega živim. Od njega se ne bi ločil za nič na tem svetu.« Novo Sveto pismo za mlade »mi zelo ugaja«, ugotavlja Frančišek in meni, da bralca priteguje od začetka do konca. Papežu je všeč tudi živobarvna grafična oprema knjige ter dopolnilna besedila z življenjskimi pričevanji svetnikov in mladih.

Sveti oče v uvodu še opozarja, da je Sveto pismo »izredno nevarna knjiga« in ob tem spominja na kristjane, ki so danes preganjani, »ker nosijo križ in pričujejo za Jezusa. Obsojajo jih, ker imajo v rokah Sveto pismo.« Knjiga vseh knjig je tako nevarna, »da jo v številnih državah obravnavajo tako, kot bi v omari skrivali celo skladovnico ročnih granat«. Gandhi je kot nekristjan nekoč dejal: »Vi kristjani imate v posesti dokument, ki vsebuje dovolj dinamita, da bi celotno civilizacijo razstrelil na koščke. Z njim pa ravnate tako, kot bi šlo zgolj za izvrstno književnost – in prav nič več.«

Papež Frančišek spodbuja mlade, naj v Svetem pismu vidijo Božjo besedo, ki je na svet prinesla luč. »V rokah torej držite nekaj Božjega: knjiga kakor ogenj! Knjiga, preko katere govori Bog.« Svetega pisma nimamo zato, da bo stalo na knjižni polici, temveč naj bo vedno pri roki, da ga lahko pogosto beremo, vsak dan, sami, pa tudi skupaj.

Sveto pismo za mlade izdaja Fundacija Youcat in je usklajeno s katekizmom za mlade Youcat, ki je priljubljen po vsem svetu. Novo Sveto pismo za mlade prevzema besedilo enotnega ekumenskega prevoda, podobno kot katekizem pa vsebuje besedila s pojasnili, duhovne impulze, navedke, navzkrižne reference ter slikovno gradivo in karikature.

Po navedbah poslovodje Fundacije Youcat, Bernharda Meuserja, je katekizem za mlade, ki je prvič izšel leta 2010, »za Svetim pismom medtem že druga najbolje prodajana katoliška knjiga na svetu«. Prodanih je bilo že več kot pet milijonov izvodov, na voljo pa je v 39 jezikih, tudi v slovenščini.

Mladim primerno bodo v knjižni obliki predstavili tudi družbeni nauk Cerkve, Sveto pismo za mlade pa naj bi prihodnje leto izšlo še v dvajsetih jezikih.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh