Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski se zahvaljuje Svetemu sedežu za pomoč pri izpustitvi dveh duhovnikov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 06. 2024 / 16:58
Oznake: Papež, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2024 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski se zahvaljuje Svetemu sedežu za pomoč pri izpustitvi dveh duhovnikov
FOTO: Vatican Media

Zelenski se zahvaljuje Svetemu sedežu za pomoč pri izpustitvi dveh duhovnikov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk sta izrazila hvaležnost papežu in vatikanski diplomaciji za njihov »neprecenljiv prispevek« pri izpustitvi desetih ukrajinskih ujetnikov s strani ruskih sil, med katerimi sta bila duhovnika Kongregacije presvetega Odrešenika, ki je bolj znana kot red redemptoristov.

Ivan Levitski in Bogdan Heleta sta bila med desetimi posamezniki, ki jih je Rusija izpustila v izmenjavi zapornikov z Ukrajino. Duhovnika sta bila aretirana 16. novembra 2022 in dolgo ni bilo nobenih novic, kje sta, je poročal spletni portal Vatican News. Ob napovedi izpustitve te skupine je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na omrežju X zapisal: »Hvaležen sem vsem, ki so pomagali. Zahvaljujem se naši ekipi, ki dela za osvoboditev zapornikov. Prav tako želim pohvaliti prizadevanja Svetega sedeža pri vračanju teh ljudi na svoje domove.«

Podobno kot Zelenski se je tudi kijevski višji nadškof Ševčuk zahvalil papežu Frančišku, kardinalu Pietru Parolinu in celotnemu vatikanskemu diplomatskemu zboru za njihova prizadevanja. Posebna zahvala je bila namenjena tudi kardinalu Matteu Zuppiju, ki je že večkrat pozval k izpustitvi obeh klerikov, in nadškofu Visvaldasu Kulbokasu, apostolskemu nunciju v Ukrajini. Vsak od njih je po navedbah ukrajinske grškokatoliške Cerkve dodal neprecenljiv osebni prispevek k osvoboditvi ujetnikov.

Patra Ivan Levitski in Bogdan Heleta sta se odločila ostati s svojo skupnostjo na začasno zasedenih ozemljih in služiti grškokatoliški in rimskokatoliški skupnosti. Pred slabima dvema letoma so ju aretirali zaradi obtožbe posedovanja orožja. Šele pred kratkim je nadškof Ševčuk prejel potrditev, da sta omenjena duhovnika še živa.

Nalaganje
Nazaj na vrh