Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Zeleno' romanje evropskih škofov z Madžarske v Marijino Celje

Objava: 26. 08. 2010 / 12:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Zeleno' romanje evropskih škofov z Madžarske v Marijino Celje

Ekološka kriza zahteva duhovni preobrat in spremembo življenjskega sloga, menijo škofje, ki bodo od 1. do 5. septembra romali ob Donavi od Esztergoma mimo Bratislave in St. Pöltna do Marijinega Celja na avstrijskem Štajerskem.

Evropski škofje in pri škofovskih konferencah odgovorni za okoljevarstvena vprašanja se naslednji teden podajajo na 'zeleno' romanje z Madžarske preko Slovaške do romarskega središča Marijino Celje (Mariazell) na avstrijskem Štajerskem. S svojim romanjem v petih etapah od 1. do 5. septembra želijo romarji poglobiti vodilo, ki ga je izrekel papež Benedikt XVI. ob letošnjem svetovnem dnevu miru: 'Če želiš mir, ohranjaj stvarstvo'.

Neracionalnega in neodgovornega ravnanja z okoljem ne moremo ločiti od trenutne moralne krize stare celine, saj med njima deluje močan medsebojni vpliv, meni pater Duarte da Cunha, generalni tajnik Evropske škofovske konference, na katere pobudo bo do romanja tudi prišlo. Papež je spomnil na to, da spoštovanje ekologije našega planeta ni mogoče brez resne refleksije o 'človekologiji', brez duhovnega preobrata in brez spremembe življenjskega sloga.

'Zeleno' romanje se pričenja 1. septembra v madžarskem Esztergomu z evharističnim slavjem in romarskim blagoslovom, ki ga bo podelil kardinal Peter Erdö, nadškof v Budimpešti in Esztergomu in predsednik Evropske škofovske konference. Drugi dan bodo romarji vzdolž Donave prispeli v Bratislavo, ta del poti pa jim bo ponudil priložnost, da se pogovorijo o temah, kot sta denimo voda in energija, je zapisano v napovedniku Evropske škofovske konference. Predviden je tudi obisk proizvajalca biodizelskega goriva.

Ob prihodu v Bratislavo bosta romarje sprejela nadškof Stanislav Zvolensky in župan Andrej Durkovsky. V petek, 3. septembra, v Bratislavi prirejajo okroglo mizo na temo 'Vzgoja za okoljevarstvo', ki naj bi se je udeležila tudi kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir, in Jan Figel, slovaški minister za promet, pošto in telekomunikacije.

Zatem bodo romarji z avtobusom odpotovali do St.Pöltna na Spodnjem Avstrijskem. V tamkajšnji stolnici bo ob šesti uri zvečer ekumenska molitvena ura, kot predstavnika ekumenov pa se je bosta udeležila grško-pravoslavni metropolit v Avstriji, Michael Staikos, in evangeličanski škof Michael Bünker.

V soboto, 4. septembra, se bodo romarji z vlakom odpeljali iz St. Pöltna v Bürgeralpe, kjer bo sveto mašo daroval bruseljski nadškof in predsednik Belgijske škofovske konference, Andre-Joseph Leonard. Zadnje kilometre romanja do Marijinega Celja bodo romarji opravili peš. Na cilju bo slovesno sveto mašo daroval dunajski nadškof in predsednik Avstrijske škofovske konference, kardinal Christoph Schönborn, somaševal pa bo tudi graški škof Egon Kapellari.

Po besedah generalnega tajnika Evropske škofovske konference, patra da Cunhe, se ob omembi okoljevarstva prepogosto osredotočamo na znanstvene, politične in etične vidike. Pomembno pa je izpostaviti tudi duhovno, teološko in antropološko vizijo, ki je temelj resničnemu spoštovanju stvarstva in ni usmerjena zgolj v politične ali gospodarske interese. Okoljevarstvo je potrebno obravnavati z vseh vidikov, saj je človek kot celota skupek različnih dejavnikov.

V svet Evropskih škofovskih konferenc je trenutno včlanjenih triintrideset škofovskih konferenc iz vse Evrope.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh