Zelenjavna juha z zdrobovimi žličniki
Zelenjavna juha z zdrobovimi žličniki
Najprej pripravimo maso za skutne žličnike: Maslo raztopimo v manjši skodelici, dodamo skuto, ščep soli, zdrob in jajca. Pšeničnega zdroba dodamo toliko, da je masa še mehka, da jo je mogoče lepo oblikovati. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo vsaj 20 minut, da zdrob veže tekočino.
Juha: Jušno zelenjavo operemo. Gomoljasto zelenjavo olupimo, vzdolžno narežemo na ploščice in nato na kockice. Listne dele sesekljamo. Cvetačo natrgamo na manjše cvetke, ostali del narežemo na kockice. V 2,5 l hladne vode damo narezano zelenjavo, solimo z dvema žličkama in pol soli in segrejemo do vretja. Znižamo temperaturo in pustimo, da 20 minut blago vre. Nato z dvema majhnima žličkama oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v juho. Juho kuhamo še 10 minut. Preden jo postrežemo, ji dodamo sesekljan peteršilj.
Še namig: Skutne žličnike lahko jemo tudi kot samostojno jed. Zakuhamo jih v blago slano vodo. Po 8 minutah jih odcedimo in jemo skupa...