Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Združenje novinarjev in publicistov podelilo Meškova priznanja

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 08. 12. 2022 / 20:34
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2022 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Združenje novinarjev in publicistov podelilo Meškova priznanja
Prejemniki Meškovega priznanja: Tino Mamić, Vida Petrovčič, Ksenija Mlinar in Metod Berlec. FOTO: Ivo Žajdela

Združenje novinarjev in publicistov podelilo Meškova priznanja

Združenje novinarjev in publicistov je v četrtek, 8. decembra 2022, v Ljubljani podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2022.

Po soglasni odločitvi komisije, zadolžene za izbor, so jih iz rok predsednika združenja dr. Matevža Tomšiča prejeli novinarka RTV Slovenija Vida Petrovčič (za življenjsko delo), urednik revije Demokracija Metod Berlec, revija Domovina in novinarka portala Siol.net Ksenija Mlinar.

ZNP je častna priznanja Boruta Meška začelo podeljevati leta 2011

Združenje novinarjev in publicistov je častna priznanja Boruta Meška začelo podeljevati leta 2011, v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010.

Borut Meško je svojo novinarsko kariero začel konec osemdesetih let. Najprej je deloval kot sodelavec študentskega časopisa Tribuna, zatem bil tri leta novinar Mladine, novinarska pot pa ga je vodila tudi na TV Slovenija, kjer je bil stalni sodelavec uredništva informativnega programa ter televizijskega magazina TV Tednik.

Sodeloval je še pri dnevniku Republika, reviji Podjetnik in na POP TV oziroma Pro Plusu. Od julija 2007 do novembra 2009 je bil odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije (STA).

Za življenjsko delo je Meškovo priznanje prejela novinarka Televizije Slovenija Vida Petrovčič. FOTO: Ivo Žajdela

Borut Meško velja za zgled pokončnega in pogumnega novinarja

Meškove težave so se začele ob prihodu novega direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki ga je na ta položaj nastavila vlada Boruta Pahorja.

Novo vodstvo je Meška najprej šikaniralo, nato pa odpustilo, namesto da bi ga, če se že ni strinjalo z njegovim vodenjem uredništva, preprosto razrešilo s položaja.

Da bi bila sramota še večja, se je to zgodilo prav v času, ko je bil Meško na zdravstvenih preiskavah, ki so potrdile, da se mu je ponovil rak.

Tako se je Meško znašel brez službe, hudo bolan in brez ustreznega zdravstvenega in socialnega varstva.

Tožil je STA, žal pa sodnega postopka, ki se je končal s poravnavo, ni dočakal. Ves čas se je sicer pritiskom in šikaniranjem pogumno upiral, zato tudi velja za zgled pokončnega in pogumnega novinarja.

Častno priznanje Boruta Meška so podelili uredniku Demokracije Metodu Berlecu. FOTO: Ivo Žajdela

Vida Petrovčič je prejela priznanje za življenjsko delo

Kot so zapisali v obrazložitvi, je Vida Petrovčič vsestranska intelektualka, ki je v slovenskem novinarstvu odpirala mnoge tabuje.

»Njena suverena novinarska drža je motila in še danes moti mnoge vplivne ljudi, zato je deležna stalnih napadov. Ne glede na pritiske ostaja pokončna in polna humorja.«

Kot novinarka na TV Slovenija se je posvečala monetarni samostojnosti in raziskovala stranpoti privatizacije in demokratizacije Slovenije. Zaradi afere HIT-VIS o delovanju domačih in tujih tajnih služb v igralništvu, spremljanja družb Safti in Proteus Finanz so jo tožili.

Zaradi oddaje Dosje o Adriji Airways (AA) pa je s strani nekdanjega generalnega direktorja AA Janeza Kocijančiča dobila ovadbo zaradi domnevnega objavljanja tajnih poslovnih podatkov.

Ustvarila je še mnoge druge Dosjeje, med njimi o Iskri in Litostroju.

Častno priznanje Boruta Meška so podelili reviji Domovina, v njenem imenu ga je prevzel odgovorni urednik Tino Mamić. FOTO: Ivo Žajdela

Zaradi svojega poročanja so jo večkrat suspendirali

Vida Petrovčič je vodila odmevnejše oddaje Tednik, Žarišče, Omizje, Utrip, Tarča: o »udbomafiji«, divji privatizaciji, 57. številki Nove revije, domnevnih zlorabah v organizaciji Unicef, Depali vasi, o »gladovalcih« v Cankarjevem domu, o prodaji bank, o splavu ...

Zaradi svojega poročanja so jo večkrat suspendirali oziroma potisnili na stranski tir.

Gospodarske, javnofinančne in davčne teme je odpirala v oddajah Omizje, Pod žarometom, Bobu bob, Točka preloma.

Spremljala je delo parlamenta s poročanjem in komentiranjem neposrednih prenosov sej, vodila omizja in intervjuje.

Komentirala je več državnih proslav. Ustvarila je in urejala pogovorno oddajo Moje mnenje, vodila oddaji Arena in Intervju ter mnoga odmevnejša referendumska soočenja.

V informativnem programu Televizije Slovenija bi težko našli oddajo in žanr, ki se ju ne bi suvereno lotila.

Častno priznanje Boruta Meška za mlado obetavno novinarko je prejela Ksenija Mlinar, novinarka spletnega portal Siol.net. FOTO: Ivo Žajdela

Častno priznanje Boruta Meška so podelili uredniku Demokracije Metodu Berlecu

Pod vodstvom Metoda Berleca revija Demokracija ob vsesplošnem upadanju naklad tiskanim medijem ohranja svoj krog bralcev in vpliv v javnosti.

Slednje gre med drugim pripisati jasno začrtani uredniški politiki, ki se posveča temam, ki jih prevladujoči levo usmerjeni mediji namerno zamolčijo ali pa jih interpretirajo tako, da interpretacija ne odgovarja resnici ali pa resnico popači.

»Zato je Demokracija vedno bila in je pomemben dejavnik v slovenskem prostoru, kljub nekaterim očitkom in poskusom diskreditacije, da gre za strankarski časopis,« so zapisali v obrazložitvi priznanja.

»Ne gre pozabiti, da je bila Demokracija ob začetku svojega izhajanja leta 1996 poleg Maga praktično edini tiskani medij v državi, ki se je ukvarjal z aktualnimi političnimi vprašanji in nastavljal ogledalo takratni močno prevladujoči levi politiki LDS in njenim medijskim satelitom.

Izmed vseh dosedanjih urednikov Demokracije, med katerimi je poleg že omenjenih treba omeniti še prvo urednico Vido Kocjan, je bil Metod Berlec tisti, ki je med najbolj zaslužnimi za razvoj in obstanek Demokracije kot pomembnega dejavnika pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru.

Matevž Tomšič, Tino Mamić, Vida Petrovčič, Ksenija Mlinar in Metod Berlec. FOTO: Ivo Žajdela

Častno priznanje Boruta Meška so podelili tedniku Domovina

Kot so zapisali v Združenju novinarjev in publicistov, so tednik Domovina v tek pognali z novim poslovnim modelom: revija je nastala iz portala, ne pa obratno.

V njej med drugim objavljajo članke s portalov Iskreni.net in Domovina.je. »Izjemen, nepričakovano velik odziv novih naročnikov v prvih dneh po novici, da nastaja nov tednik, je pokazal, da so na pravi poti.

Določene skrajneže je oglasnik v vseh slovenskih poštnih nabiralnikih razbesnel. Marsikaj so poskusili, od zažiga naslovnice do pošiljanja oglasnika nazaj in zmerjanja po spletu in na trgu pred parlamentom.

Pritegnili so jim tudi določeni mediji z lažnivimi informacijami in podtikanji.

A vse skupaj ni vredno velike pozornosti. Če te skrajnež hvali, se moraš zamisliti. Če te skrajnež kritizira, pa to sploh ni nič slabega. Otreseš prah z nog in nadaljuješ pot.«

Tino Mamić: »V uredništvu si želimo drugačno Slovenijo«

Ob tem je odgovorni urednik novega tednika Tino Mamić, ki je v imenu uredništva prevzel priznanje, dejal: »Domovina seveda ima ambicije vplivati na slovensko družbo. V uredništvu si želimo drugačno Slovenijo: bolj demokratično, medijsko pluralno in tržno svobodno. Vse tri svobode, demokratična, tržna in medijska, so zapisane tudi v ustavi.

Ni pa ambicija Domovine spopadati se s skrajnimi levičarji, ki nasprotujejo demokraciji. To ni naša bitka. V tridesetih letih demokracije smo menda že toliko odrasli, da vemo, kako je živeti v izmenjavi stališč brez nasilja, kričanja in požiganja časnikov.«

Tako zaradi samostojne in avtonomne uredniške politike za projektom ne stojijo politiki, ampak državljani. Izhajanje podpirajo donatorji, ki že 14 let podpirajo portala Iskreni.net in Domovina.je.

V uredništvu so ponosni, da so med njimi tudi podjetniki, ki so začutili, da je Domovina glas svobodnega tržnega gospodarstva. Zavezana je javnosti, državljanom in demokratičnim vrednotam, izpostavljajo.

Dr. Matevž Tomšič, predsednik Združenja novinarjev in publicistov. FOTO: Ivo Žajdela

Častno priznanje Boruta Meška za mlado obetavno novinarko Kseniji Mlinar

Častno priznanje Boruta Meška za mlado obetavno novinarko je ZNP podelilo novinarki Kseniji Mlinar, ki se je uredništvu spletnega portal Siol.net pridružila šele pred dobrim letom.

V tem kratkem času je po zaslugi svoje prizadevnosti in vedoželjnosti izjemno napredovala ter postala eno prepoznavnejših imen drugega največjega spletnega medija v Sloveniji.

Njeni članki so bili vedno napisani dovolj poglobljeno, da so zadostili visokim novinarskim standardom, a hkrati dovolj jasno in razumljivo, s čimer je teme, ki se jih je lotila, približala širokemu krogu ljudi. Ključna pri njenem delu je resnicoljubnost, ki se ji vedno trudi slediti.

S svojo zanesljivostjo in zavzetim pristopom k delu je hitro postala pomemben del uredništva Siol.net.

Njen trud in kakovostne novinarske izdelke so prepoznali tudi bralci, saj so njeni članki pogosto med najbolj branimi in deljenimi na družbenih omrežjih.

Kupi v trgovini

Fake news – Lažnive novice
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh