Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZSKZ: »Legalizacija konoplje predstavlja več tveganja kot koristi«

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 03. 06. 2024 / 07:11
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2024 / 10:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZSKZ: »Legalizacija konoplje predstavlja več tveganja kot koristi«
Fotografija je simbolična. FOTO: Arhiv Družine

ZSKZ: »Legalizacija konoplje predstavlja več tveganja kot koristi«

V Združenju slovenskih katoliških zdravnikov (ZSKZ) nasprotujejo referendumski pobudi »o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo«, saj je po njihovem mnenju tovrstna legalizacija konoplje »škodljiva za družbo in bi zdravstveno škodovala ljudem in bremenila zdravstveni sistem«.

V izjavi, ki so jo naslovili na javnost pred nedeljskim referendumom, poudarjajo, »da je za ljudi, ki potrebujejo medicinsko konopljo zaradi zelo redkih bolezenskih stanj in indikacij v Sloveniji z obstoječo zakonodajo že poskrbljeno. Legalizacija gojenja in predelava konoplje ob nizki uporabi medicinske konoplje tako predstavlja več tveganj kot pa dejanskih koristi«.

Njihovo izjavo, ki so jo strnili v pet točk, v nadaljevanju objavljamo v celoti.


1. Uporaba marihuane je dokazano povezana z zasvojenostjo, trajnimi škodljivimi učinki na možgane in pomembno zvišuje tveganja za razvoj duševnih boleznih (depresija, anksioznost, psihoze).

2. Porast uporabe marihuane neobhodno pomeni tudi prizadetost neuporabnikov, na javnih prostorih s pasivnim kajenjem, v prometu z večjim številom prometnih nesreč, v zdravstvu s povišanim številom hospitalizacij in zdravljenja novonastalih duševnih motenj.

Dolgotrajna uporaba marihuane je lahko vzrok kroničnih zdravstvenih težav, kot so zmanjšana kognitivna funkcija, težave z dihanjem in drugi dolgotrajni učinki.

3. Razširjenost uporabe marihuane temelji na napačnih informacijah o njeni neškodljivosti ter rekreativni uporabi. Z leti starostna meja uporabnikov pada, vsebnost zasvojljive substance se povečuje. Marihuana je značilna vstopna točka mladih v svet drog, tudi težkih drog, zato povečana dostopnost in dekriminalizacija pomeni povsem napačen signal mladim o škodljivosti uporabe opojnih substanc. Glede na strašljive posledice alkoholizma v Sloveniji, kjer je neposredno in posredno prizadetih okoli pol milijona ljudi, kvečjemu nujno potrebujemo strogo regulacijo opojnih substanc in dobro izobraževanje o škodljivih posledicah.

4. Večje število uporabnikov marihuane neobhodno pomeni resno povečanje stroškov v zdravstvu in sociali, tako preko zdravljenja zasvojenosti, duševnih bolezni in drugih negativnih učinkov na telo ob uporabi marihuane.

5. Marihuana negativno vpliva na uspešnost v izobraževalnem procesu, motivacijo in socialne odnose mladih, lahko povzroči težave v socialnem in delovnem okolju, vključno z zmanjšano produktivnostjo, večjo odsotnostjo z dela in povečanim številom delovnih nesreč, povečuje število neželenih spolnih odnosov itn.

IZVLEČEK:

Legalizaciji konoplje ostro nasprotujemo, saj je dokazano povezana z zasvojenostjo, trajnimi škodljivimi učinki na možgane in kot sprožilni dejavnik pri hujših duševnih boleznih. Njena uporaba prizadene tudi neuporabnike; s pasivnim kajenjem, z večjim številom prometnih nesreč, s povišanim številom hospitalizacij zaradi duševnih motenj. Marihuana je značilna vstopna točka mladih v svet drog, tudi težkih drog, zato povečana dostopnost in dekriminalizacija pomeni povsem napačen signal mladim o škodljivosti uporabe opojnih substanc. Ob strašljivih posledicah alkoholizma v Sloveniji, kjer je neposredno in posredno prizadetih okoli pol milijona ljudi, kvečjemu nujno potrebujemo strogo regulacijo opojnih substanc in dobro izobraževanje o škodljivih posledicah njihove uporabe.


Nalaganje
Nazaj na vrh