Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Združeni narodi pozivajo k širšemu sprejemu sirskih beguncev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 09. 2013 / 09:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Združeni narodi pozivajo k širšemu sprejemu sirskih beguncev

Združeni narodi pozivajo k širšemu sprejemu sirskih beguncev

Zaradi stopnjevanja sirskega spora velika preobremenjenost sosednjih držav.

Visoki komisar za begunce pri Združenih narodih in vodja Visokega komisariata za begunce (UNHCR), Antonio Guterres, je evropske države spodbudil, naj neomejeno sprejmejo sirske begunce. Kot je dejal v pogovoru za berlinski časnik 'Die Welt', bi si morala Evropa s sosedami Sirije deliti breme beguncev in sprejeti vsakogar, ki želi vstopiti v državo.

Guterres je obenem pohvalil prizadevanja Nemčije, ki s svojim programom za sprejem 5.000 Sircev daje pomemben zgled evropskim državam. Izrazil je upanje, da bo še več držav s podobnimi odločitvami pomagalo ljudem pobegniti nasilju, je pojasnil visoki komisar za begunce.

Guterres je v pogovoru tudi opozoril, da so sosede Sirije zaradi nepredstavljivega vala beguncev družbeno in gospodarsko pod strahotnim pritiskom, saj obstajajo mesta, v katerih sirski begunci že predstavljajo večino prebivalstva.V Evropi je od začetka vojne marca 2011 za azil zaprosilo okoli 45.000 sirskih državljanov, od tega tretjina samo v Nemčiji (15.500), tretjina na Švedskem (14.700), ostalih 15.000 pa po drugih evropskih državah.

Francija in Velika Britanija sta sprejeli okoli 2.000 Sircev. Švedska je kot doslej edina evropska država oznanila, da bo za nedoločen čas ugodila vsem prošnjam za azil beguncem iz Sirije.

Doslej sta v Evropi poleg Nemčije in Švedske le še Avstrija in Švica napovedali, da bosta sprejemali sirske begunce. Obe državi bosta prevzeli po 500 beguncev.

Tretjina sirskega prebivalstva je bila doslej že pregnana s svojih domov. Na to dejstvo je spomnil kardinal Robert Sarah, predsednik Papeškega sveta Cor Unum, v pogovoru za vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano'. Omenjeni papeški svet in Caritas Internationalis še naprej sodelujeta pri usklajevanju ukrepov človekoljubne pomoči, tako Sircem, ki ostajajo v domovini, kot tudi vsem beguncem v zbirnih taboriščih v sosednjih državah.






Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh