Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravstvena oskrba za preizkušane Sirce

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 05. 07. 2019 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2019 / 10:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zdravstvena oskrba za preizkušane Sirce

V Siriji se je v »Odprtih bolnišnicah« brezplačno zdravilo že 22.000 oseb.

V Siriji od leta 2017 izvajajo projekt »Odprte bolnišnice,« ki zagotavlja brezplačno zdravstveno oskrbo prebivalcem, prizadetim zaradi vojne. Od začetka do danes so oskrbeli že več kot 22.000 oseb, samo v prvih petih mesecih letošnjega leta jih je bilo 6.500. Flavia Chevallard, ki je odgovorna za projekt fundacije AVSI, je v pogovoru za Radio Vatikan povedala več o začetkih te pobude ter o trenutnih razmerah v Siriji.

Pobudnik projekta je kardinal Zenari, nuncij v Siriji

Kot je pojasnila, se je projekt Odprte bolnišnice rodil iz pobude kardinala in nuncija Maria Zenarija, ki je bil v Siriji med vojno in je videl, kako zelo prebivalci potrebujejo dostop do zdravstvene oskrbe. Mnoge bolnišnice in druge zdravstvene ustanove so bile porušene ali poškodovane v času vojne, zato je bilo treba ljudem pomagati na drugačen način. Na začetku so k projektu pristopile tri katoliške neprofitne bolnišnice (ena iz Alepa in dve iz Damaska).

Po besedah Chevallardove je bilo zdravniško osebje zelo visoko usposobljeno in bi lahko zagotovilo oskrbo na vseh področjih, vendar pa so bili visoki stroški ovira za revne prebivalce. Zato je kardinal Zenari vključil katoliške kongregacije, ki imajo v lasti bolnišnice, ter je skupaj z Dikasterijem za služenje celostnemu človeškemu razvoju fundacijo AVSI pooblastil, da je priskrbela tehnično pomoč, poliklinika Gemelli pa je pomagala v vlogi znanstveno-zdravstvenega partnerja z izobraževanjem in financiranjem. Projekt je bil načrtovan za dobo treh let in pol, končal naj bi se decembra prihodnje leto.

Razmere v Siriji danes

Chevallardova je v nadaljevanju pogovora povedala, da so razmere v Siriji še vedno zelo zapletene. Čeprav se o Siriji ne govori več veliko, vojna tam še ni končana in ponekod se spopadi še vedno nadaljujejo. Kljub temu, da se nekatera področja nahajajo v boljšem položaju, pa življenje za ljudi ostaja zelo težko. Gospodarstvo in družba močno občutita posledice vojne, družine zelo težko shajajo, saj je inflacija visoka in cene se nenehno višajo. Zmožnost za upiranje se je po osmih letih zmanjšala, vsakdanje življenje je zelo težko. Plača tistih, ki delajo, ne zadošča za pokritje osnovnih stroškov, zato je bistvenega pomena, da imajo ljudje zagotovljeno brezplačno zdravniško oskrbo.

Cilj: do konca leta 2020 nuditi 45.000 brezplačnih zdravljenj

Projekt Odprte bolnišnice se bo nadaljeval do konca leta 2020. Izvajalci upajo, da bodo do takrat lahko nudili 45.000 brezplačnih zdravljenj v treh bolnišnicah, v katerih delujejo. Razmišljajo pa tudi o tem, ali bo kar koli mogoče storiti tudi po letu 2020.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh