Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: v šolah obvezno poučevanje Svetega pisma

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 28. 06. 2024 / 10:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2024 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: v šolah obvezno poučevanje Svetega pisma
Sveto pismo je »nepogrešljiv zgodovinski in kulturni mejnik«. FOTO: Pixabay

ZDA: v šolah obvezno poučevanje Svetega pisma

V ameriški zvezni državi Oklahoma je območno ministrstvo za izobraževanje izdalo uredbo, da morajo tamkajšnje šole pri pouku »nemudoma« uvesti poučevanje Svetega pisma, kar je znova razburkalo javno mnenje glede vprašanja verske svobode na šolah in univerzah.

Najvišji uradnik za izobraževanje v Oklahomi, šolski nadzornik Ryan Walters, je novo uredbo pospremil z navodili, da je predpis obvezen in da ga je treba »takoj in strogo upoštevati«, poroča britanski BBC, veljal pa bo za pouk vseh učencev javnih šol v okvirni starosti med 11 in 18 let. Odločitev pristojnih v Oklahomi prihaja teden dni po tem, ko je guverner zvezne države Louisiana podpisal zakon, ki vsem javnim šolam v tej zvezni državi nalaga, da morajo v javnih izobraževalnih ustanovah v vsaki učilnici na vidnem mestu izobesiti deset Božjih zapovedi.

Po besedah Ryana Waltersa je Sveto pismo »nepogrešljiv zgodovinski in kulturni mejnik« in učenci brez osnovnega poznavanja tega besedila »ne morejo pravilno razumeti temeljev našega naroda, zato izobraževalna merila v Oklahomi predvidevajo poučevanje svetopisemskih vsebin«.

Ryan Walters je nekdanji učitelj zgodovine, ki je že med kandidaturo za izvolitev na položaj šolskega nadzornika napovedoval boj proti levičarskim ideologijam ter prepoved knjig s takšno vsebino.

Nova uredba, ki zajema učence v starosti osnovnošolske predmetne stopnje in srednješolce, je sprožila številne kritike organizacij za državljanske pravice in skupin, ki se zavzemajo za strogo ločitev Cerkve in države. Po besedah predstavnikov organizacije »Americans United for Separation of Church and State« javne šole »niso veroučne učilnice«, zato omenjeno uredbo označujejo za protiustavno in »učbeniški primer krščanskega nacionalizma«: predlagatelji uredbe po njihovem mnenju »zlorabljajo moč svoje javne funkcije, da bi vsiljevali svoja verska prepričanja vsem otrokom«.

Ryan Walters je nekdanji učitelj zgodovine, ki je že med kandidaturo za izvolitev na položaj šolskega nadzornika napovedoval boj proti levičarskim ideologijam v ZDA ter prepoved knjig s takšno vsebino. Po njegovem mnenju so sekularisti v Združenih državah Amerike iz ateizma ustvarili »državno religijo«, saj so vero izrinili iz javnega prostora.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh