Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA o položaju verskih pravic po svetu

Za vas piše:
STA
Objava: 15. 10. 2015 / 07:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

ZDA o položaju verskih pravic po svetu

Novo poročilo izpostavlja zatiranje manjšin na Bližnjem Vzhodu.

Ameriški State Department je včeraj izdal svoje že 17. poročilo o položaju verskih pravic in svoboščin po svetu, v katerem posebej opozarja na nasilje nedržavnih dejavnikov, kot sta »Islamska država« v Iraku in Siriji ter Boko Haram v Nigeriji. Na državni ravni se stanje sodeč po poročilu izboljšuje. V kratkem delu poročila o Sloveniji ni zaznati nobenih težav.

»Nobena država ne bo nikoli mogla v celoti uresničiti svojega potenciala, dokler bodo ljudem zanikane pravice do njihovih zasebnih prepričanj, svobodnega izražanja in spreminjanja teh prepričanj«, je dejal državni tajnik ZDA John Kerry in dodal, da želijo ZDA s tem poročilom države dodatno vzpodbuditi do spoštovanja verskega dostojanstva lastnih državljanov.

Poročilo zajema leto 2014, po naročilu kongresa pa so ga sestavili diplomatski predstavniki ZDA po svetu. Pod poročilo se je podpisal posebni odposlanec ZDA za verske svoboščine David Saperstein, ki je kot najhujše primere kršenja verskih pravic in svoboščin izpostavil preganjanje jazidov in kristjanov na severu Iraka, kjer vlada »Islamska država«.

Kerry je dejal, da imajo pripadniki verskih manjšin, ki pridejo v roke pripadnikov Boko Haram v Nigeriji ali »Islamske države« v Siriji in Iraku, na izbiro le spremembo vere ali pa suženjstvo in smrt. Posebej grozljivo je njihovo ravnanje z ženskami oziroma dekleti, ki jih prodajajo v suženjstvo in zlorabljajo do smrti.

Razen teh izredno okrutnih v nebo vpijočih primerov kršenja verskih svoboščin State Department ne prizanaša državam, kot sta Kitajska in Iran, pa tudi zaveznicama Izraelu in Savdski Arabiji. Evropa je na udaru, ker spet dviga glavo pošast antisemitizma, med drugim zaradi izraelskega ravnanja s Palestinci.

Porast antisemitskih izpadov, ki so večinoma verbalni ali pa se izražajo v obliki uničevanja spomenikov in kulturne dediščine, je State Department med drugim opazil v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Belgiji, pa tudi na Češkem in Madžarskem, kjer so v porastu skrajne desničarske skupine in stranke.

V kratkem delu poročila o Sloveniji ni zaznati nobenih težav. Poročilo ugotavlja, da so verske pravice in svoboščine zaščitene z ustavo in zakoni, večjih izpadov ni, State Department pa precej prostora posveča položaju muslimanov, ki jih je v Sloveniji 2 % prebivalstva.

Omenja odprtje islamskega izobraževalnega centra in izgradnjo džamije, katoliška Cerkev je dobila nazaj, kar ji je bilo odvzeto po drugi svetovni vojni, le nekaj malega nerešenih zahtevkov je pri judovski skupnosti, ki v Sloveniji šteje okoli 300 članov. Versko skupnost je v Sloveniji mogoče zelo enostavno registrirati, podobno kot v ZDA. Vsak, ki zbere deset ljudi in ima 22,66 evra za takso, lahko ustanovi versko skupnost, če ta le ni sovražna do drugih, še navaja poročilo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh