Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo podpisov dovolj za razpis referendumov?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 10. 2022 / 15:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 07:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo podpisov dovolj za razpis referendumov?
V sredo se bo zbiranje podpisov za referendume končalo. FOTO: Twitter

Bo podpisov dovolj za razpis referendumov?

Še do vključno srede, 5. oktobra 2022, je mogoče oddati podpise za tri referendumske pobude, ki jih je sprožila stranka SDS.

S prvim septembrskim dnem je začel teči 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov o predlogih sprememb zakona o Vladi RS, novele zakona o RTV Slovenija in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi. Do srede mora predlagateljica, stranka SDS, zbrati po 40.000 podpisov za vsako referendumsko pobudo.

Kaže, da bodo podpisi zbrani

V SDS sicer uradno ne komentirajo, koliko podpisov volivk in volivcev so doslej zbrali za vsako od referendumskih pobud, pravijo pa, da bodo v vsakem primeru zbiranje podpisov nadaljevali do končnega roka, torej do srede, da jih bo tako zagotovo dovolj, iz česar je razumeti, da niso več daleč od cilja in da kaže, da bodo podpisi do srede zbrani.

Dvakrat po 7 dni

Po izteku 35-dnevnega roka mora pobudnik referenduma v sedmih dneh vložiti s podpisi podprto zahtevo v državni zbor, ki ima nato – v primeru, da je zahteva popolna – še nadaljnjih sedem dni časa za razpis referendumov. Z njimi bi preprečili uveljavitev treh po mnenju pobudnikov »škodljivih zakonov«, ki jih je izglasovala koalicija na vladni predlog.

V SDS opozarjajo

V SDS opozarjajo, da želi novela Zakona o RTV obglaviti javni zavod RTV Slovenija in spet vzpostaviti že viden sistem, ko so smele le določene organizacije predlagati člane programskega sveta. Po Zakonu o Vladi RS bi ustanovili tri nova ministrstva »za propadle politike na zadnjih volitvah«. Novela Zakona o dolgotrajni oskrbi pa prinaša zamik uveljavitve izvajanja zakona.

Kako oddati podpis podpore?

Obrazec s podpisom podpore referendumom je možno podpisati osebno na upravni enoti, skupaj z obrazci za posamezni referendum (TUKAJ, TUKAJ in TUKAJ). Obrazec je nujno podpisati šele pred uradno osebo na upravni enoti ali krajevnem uradu, sicer je podpis neveljaven. Ob podpisu je treba imeti tudi veljavni osebni dokument (osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje, orožna listina, maloobmejna prepustnica).

Preberite tudi: 3 referendumi, 35 dni, 40.000 podpisov - kako oddati podpis podpore?

Po pošti ali na stojnici

Predhodno naročanje ni potrebno na nobeni upravni enoti. Nato je treba izpolnjen in na upravni enoti podpisan obrazec poslati po pošti na naslov predlagatelja referendumov (Slovenska demokratska stranka, Trstenjakov 8, 1000 Ljubljana) ali pa ga pustiti na stojnici pred upravno enoto ali krajevnim uradom.

Elektronski podpis

Prav tako je možno obrazec podpisati tudi elektronsko prek e-Uprave s klikom na povezave (TUKAJ, TUKAJ ali TUKAJ), ki vodijo neposredno na stran za podpis referendumske pobude. Pogoj za tovrsten podpis je digitalno potrdilo (SIGEN-CA, POŠTA CA, AC NLB, Halcom CA).

V tujini, v bolnišnicah, v DSO?

Volivke in volivci s stalnim ali začasnim prebivališčem v tujini lahko brez digitalnega potrdila podpis oddajo pri slovenskih diplomatskih predstavništvih in konzulatih. Volivke in volivci v bolnišnicah, domovih za starejše občane in zavodih za invalidne osebe pa lahko referendumsko pobudo brez digitalnega potrdila podpišejo pri za to posebej pooblaščeni osebi organa ali zavoda.

Nalaganje
Nazaj na vrh