Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaživela prenovljena knjigarna v Murski Soboti

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 02. 2019 / 12:50
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2024 / 11:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaživela prenovljena knjigarna v Murski Soboti

Zaživela prenovljena knjigarna v Murski Soboti

V torek, 12. februarja, je založba Družina odprla prenovljeno in razširjeno Kleklovo knjigarno v Murski Soboti.

Po nove knjige založbe Družina že dolgo ni treba v Ljubljano, temveč lahko bralci, ki ne živijo blizu prestolnice, naše knjige kupujejo po različnih krajih v Sloveniji (od Prekmurja do Primorske). V torek, 12. februarja, se jim je pridružila tudi Murska Sobota, kjer je založba Družina odprla prenovljeno in razširjeno Kleklovo knjigarno, ki ponuja še več. Pridružila se je že petim knjigarnam založbe Družina: sta v Ljubljani, po ena pa v Novem mestu, Postojni in Ajdovščini.


S prerezanim trakom je knjigarno odprl njen vodja Jure Šporn.

Povezovalno kulturno-duhovno središče

Kot je na začetku poudarila Manica Ferenc, je Kleklova največja Družinina knjigarna. O ponudbi pa je povedala: »Knjigarna, kjer so na enem mestu na voljo knjige vseh katoliških založb pa tudi knjige večine drugih slovenskih založnikov. Založba Družina z odprtjem te knjigarne odpira novo stran v soji zgodovini, z knjigotrško dejavnostjo v Murski soboti, ki je središče katoliškega življenja v Pomurju in soboški škofiji. Knjigarno odpiramo v letu praznovanja stote obletnice priključitve Prekmurja k matični domovini, v želji, da bo Kleklova knjigarna postala eno od povezovalnih kulturno-duhovnih središč. V njej bomo prirejali literarne večere, predstavljali slovenske in predvsem pomurske avtorje in umetnike. Na policah bomo obiskovalcem ponudili izdelke iz bogate etnološke dediščine Prekmurja in Prlekije.«

V Kleklovi knjigarni lahko prelistate in kupite knjige, izberete darila za razne priložnosti med nabožnimi predmeti, šolarji pa bodo v njej našli pripomočke za učenje. Knjigarna leži ob stolni župniji sv. Nikolaja v Murski Soboti, kjer ima sedež tudi soboška škofija. Obnova knjigarne je potekala pod vodstvom arhitekta Gašperja Demšarja oz. njegove družbe Demšar arhitekti iz Ljubljane.



Ob odprtju je zbrane nagovoril Tone Rode, direktor Družine, ki je dejal, da bo v teh prostorih »utripala kultura, saj želimo pripravljati različne, kulturne prireditve, literarne večere, debate in druge dogodke. Sem, tako v knjigarno kot na trg želimo prinesti življenje, dialog in razmišljanja o tem, kdo smo in zakaj smo«.

Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je prostore prenovljene knjigarne blagoslovil, je dejal, da bodo obiskovalci v njih našli »besede Svetega pisma, besede iz vsakdanjega življenja in besede, ki jih uči Cerkev, besede iz kulture in umetnosti, besede, ki ustvarjajo molitev in bogoslužje, ter besede, ki pomirjajo dušo«.



Kleklova knjigarna sicer deluje že 18 let. Ime je dobila po duhovniku Jožefu Kleklu starejšem, ki je štiri desetletja izdajal in urejal katoliško periodiko ter si na prelomu iz 19. v 20. stoletje prizadeval za ohranjanje slovenstva in katoliške vere v Prekmurju.

Založba Družina je knjigarno s papirnico odprla v letu praznovanja stote obletnice priključitve Prekmurja k matični domovini, v želji, da bo Kleklova knjigarna postala eno od povezovalnih kulturno duhovnih središč.

Drugi o odprtju Kleklove knjigarne:

Prlekija-on.net
Bakos.si
Vestnik.si
Sobotainfo

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh