Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zavrtite se v ritmu polke in valčka

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 27. 05. 2019 / 09:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2019 / 07:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zavrtite se v ritmu polke in valčka

Poletno gledališče Studenec pri Domžalah bo v petek, 31. maja, gostilo 23. festival Slovenska polka in valček.

Poletno gledališče Studenec pri Domžalah bo v petek, 31. maja, gostilo 23. festival Slovenska polka in valček, na katerem se bo predstavilo šest polk in šest valčkov. Gostitelja festivala bosta priljubljena voditelja in Darja Gajšek in Blaž Švab, urednik Andrej Hofer, režiser pa Marjan Kučej.



Festival Slovenska polka in valček, ki ga RTV Slovenija organizira že 23 let, je eden najeminentnejših in med glasbeniki najbolj priljubljenih festivalov narodno-zabavne glasbe.

Dolga pot ansamblov do festivala

Blaž Švab je navdušen nad predanostjo ansamblov polletnemu projektu. »Ansambli so se namreč morali prijaviti na razpis, se udeležiti polfinalnega izbora v oddaji Slovenski pozdrav, vmes so snemali v studiu, na terenu, snemali so videospote, veliko dela so opravili. To govori o njihovi veliki ljubezni do narodno-zabavne glasbe in tradicije na sploh.«

Opisal je njihovo dolgo in zahtevno pot do nastopa na festivalu. Na razpis je prispelo kar 81 skladb. Strokovna komisija jih je izbrala 24. Ti so se za vstopnico v finale potegovali v 12 oddajah Slovenski pozdrav, kjer so izbirali trije nacionalni radijski programi in osem lokalnih/regionalnih postaj.

Na finalni večer bodo zmagovalca, torej najboljšo polko in valček, izbrale radijske postaje, strokovna komisija in glasovi gledalcev. Slavili bodo avtorji in izvajalci. Podeljeni bosta nagrada za najboljšo polko 2019 in nagrada za najboljši valček 2019.

Merila so znana in jasna, je dodal Švab: kakovostno besedilo, melodija, priredba in izvedba. »Poleg kakovosti pa seveda tudi emotivni naboj, ki nagovori in se dotakne poslušalca.«

Nekdanji zmagovalci in neuveljavljeni glasbeniki

Dodal je, da so se na festival prijavili zelo priznani ansambli, zmagovalci prejšnjih festivalov, starejši glasbeniki z dolgoletnimi izkušnjami. »Festival pa tradicionalno nudi priložnost mlajšim, manj uveljavljenim ansamblom. Preplet generacij tako bogati glasbo in festival,« je nad pestrostjo ansamblov navdušen vodja v zadnjih letih enega najbolj prepoznavnih narodno-zabavnih ansamblov.

Darja Gajšek pa se je med izborom spomnila leta 2013, ko je tudi sama nastopila na festivalu Slovenska polka in valček. »Vsako oddajo sem začutila njihovo pripadnost, voljo,« je dejala. »Vesela sem, da so ansambli vzeli ves projekt resno. Da so vse skladbe dobile video podobe in da jih pridno nosijo med ljudi!«

Nastopili bodo …

Kateri ansambli so torej najbolj navdušili na izboru? To so S.O.S. kvintet (Lepo mi je s tabo), Ansambel Opoj (Naša glasba), CIK - CAK kvintet (Daj, no, daj), Ansambel Petan (Stari hrast), Ansambel Zeme (Sreča najine ljubezni), Raubarji (Bel pajčolan), Vera & Originali (Srčen – trčen), Topliška pomlad (Taksi), Ansambel Petka (Vse bi storil, sinko moj), Ansambel Vikend (Osvajam te), Vražji muzikanti (Misel nate ne zaspi) ter Ansambel Roka Žlindre in Amabile (Veliko je želja).



Kot sta povedala voditelja, so jima blizu vsi ansambli, tudi tisti, ki sem jim v finale ni uspelo uvrstiti, saj se z glasbeniki dobro poznajo in tudi prijateljujejo. »Vsakemu privoščim zmago in se veselim večera, ker vem, da se bo med ansambli, kot po navadi razvila super kemija,« pravi Darja Gajšek.

70. jubilej Ivana Sivca

V središču bodo seveda ansambli, ki bodo sodelovali tudi v spremljevalnem programu. Z glasbo bodo praznovali okrogel osebni jubilej 70 let izrednega avtorja mag. Ivana Sivca in se tako poklonili njegovemu bogatemu glasbenemu opusu.

»Slišali bomo toliko velikih uspešnic narodno-zabavne glasbe, da bo z nami lahko pela vsa Slovenija. Pripravite glasilke« v smehu vabi na večer dobre glasbe Darja Gajšek.

Tudi voditelja bosta pela

Kaj pa nam pripravljata voditelja? Bosta tudi skupaj zaplesala ali zapela? »Tudi, tudi... Uvodoma, kot po navadi,« skrivnostno dodaja Gajškova. »V najinem DNK je pesem in brez tega ne moreva. Bo pa uvodna točka magična. Ima sporočilo, ki mu je vredno prisluhniti.« Z njo se strinja tudi Švab: Voditelja ne moreva brez tega, da ne bi malo tudi zapela, predvsem pa bova pazila na dobro vzdušje in na dober potek festivala. Vsa pozornost pa bo na tekmovalnih ansamblih. To bo njihov večer.«

Neposredni prenos festivala bo v petek, 31. maja, od 20. ure dalje na 1. programu Televizije Slovenija.

Foto: Adrijan Pregelj

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh