Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zavetnik, ki čuva tudi pred duhovnimi zmaji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 04. 2021 / 18:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2021 / 19:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zavetnik, ki čuva tudi pred duhovnimi zmaji

Zavetnik, ki čuva tudi pred duhovnimi zmaji

Sv. maša v grajski kapeli ob prazniku sv. Jurija, glavnega zavetnika mesta Ljubljane. [VIDEO]

Tradicionalna sv. maša na čast sv. Jurija je potekala brez navzočnosti vernikov. FOTO: Tatjana Splichal



Danes goduje sv. Jurij, glavni zavetnik mesta Ljubljane. Ob prazniku na njegovo čast tradicionalno poteka slovesna sveta maša, letošnja je bila zaradi ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom brez navzočnosti vernikov. V kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu jo je daroval p. Silvo Šinkovec, župnik župnije Ljubljana – sv. Jakob.


Mašo je daroval p. Silvo Šinkovec. FOTO: Tatjana Splichal


Vse, ki so si sv. mašo ogledali prek spletnega prenosa ali (maloštevilni) v grajski kapeli, je zbral sv. Jurij, rimski vojščak, sin vernih staršev, ki sta svojega otroka vzgajala v krščanstvu, je izpostavil maševalec p. Silvo Šinkovec. Po smrti staršev je šel sv. Jurij v vojaško službo, tam postal zvest in priljubljen vojak in hitro napredoval po vojaški hierarhični lestvici. »Zaradi močne vere je imel tudi posebne darove. Kot pravi legenda, je s pogumom in vero ukrotil strašnega zmaja, ki je ogrožal celotno mesto in tudi kraljevo hči,« je pojasnil p. Šinkovec.


Strop kapele sv. Jurija na Ljubljanskem gradu. FOTO: Tatjana Splichal


»V njegovem dejanju so se prepoznali mnogi, številna mesta so sv. Jurija želela za mestnega zavetnika, ki jih bo čuval pred vsakršnim zmajem – zmajem v fizični obliki in duhovnim zmajem, pred vsem tistim, kar uničuje življenje v naših dušah,« je dejal maševalec.


Maša tradicionalno poteka v grajski kapeli. FOTO: Tatjana Splichal


P. Šinkovec je v pridigi poiskal vzporednice med sv. Štefanom – njegovo zgodbo smo slišali v prvem berilu – in sv. Jurijem: »Mučenec Štefan v zadnji uri ne prosi, da bi mu bilo odvzeto gorje, temveč izroča sebe in svojo dušo Bogu in hkrati prosi za duše tistih, ki so se znesli nad njim. Štefanova zgodba je ganljiva, pomenljiva in povezana s sv. Jurijem, ki tudi prostovoljno sprejme vse, kar ga čaka, in pravi: tukaj sem, kristjan sem, z menoj naredite, kar želite. Z močno vero, kot je tudi Štefanova, je nagovarjal in so ga zato mnogi prepoznali kot velikega priprošnjika.«


Sv. mašo si je bilo mogoče ogledati prek spletnega prenosa. FOTO: Tatjana Splichal


Srčnost in vera obeh tudi nas izzivata, da ne bi preveč stokali in se pritoževali, kako nam je včasih hudo, temveč bi v svetu, ki mnogokrat ohromljen ječi in se pritožuje, in v okolju, v katerem mnoge silnice razdvajajo in povzročajo toliko sporov, negotovosti, brezizhodnosti, pogub brez kančka upanja, kristjani imeli v srcu to močno vero, da »če je Gospod z nami, naj se zgodi karkoli«, je še poudaril p. Šinkovec.


Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh