Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaupanje

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 02. 10. 2024 / 09:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2024 / 11:00
Zaupanje
FOTO: Tatjana Splichal

Zaupanje

Konfucij v svojem življenju ni napisal ničesar. Zanimivo, da tudi druga dva od štirih najvplivnejših učiteljev vseh časov, Sokrat in Jezus, prav tako nista zapisala ničesar. Njihova razodetja in življenjske resnice so popisali njihovi učenci.

No, kakorkoli, Konfucij je razmišljal, da obstajajo trije gradniki, brez katerih država ne more uspešno delovati: polno skladišče orožja, velike zaloge hrane in zaupanje ljudi. Kateremu od teh bi se odpovedal, če bi se moral, so ga spraševali učenci. Orožju, odvrne Konfucij, hrana je višja prioriteta. A še bolj kot hrana je pomembno zaupanje ljudi, doda, to je temelj vsake dobre države.

A ta temelj je v evropskem kontekstu in tudi drugod že vrsto let pod težko preizkušnjo. Politiko marsikdo smatra za močvaro, politike pa za skorumpirane oportuniste in narcise, odtujene od realnosti slehernika. Sredinske stranke (konservativci, socialdemokrati, liberalci) pospešeno izgubljajo primat po vsej Evropi. Glasovi se selijo desno. Spremljamo volitve v Avstriji, kjer so svobodnjaki prvič v zgodovini zmagali na volitvah, v Nemčiji se lahko na naslednjih volitvah zgodi kaj podobnega z AfD. Na evropskih volitvah so stranke desno od Evropske ljudske stranke dobile skoraj dvajset odstotk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh