Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zasužnjevanje žensk in otrok se mora končati!«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 08. 2016 / 07:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Zasužnjevanje žensk in otrok se mora končati!«

»Zasužnjevanje žensk in otrok se mora končati!«

Papež med opoldansko molitvijo spomnil na žene, »prisiljene podrejati telo in duha poželenju moških«.

Papež Frančišek je izrazil upanje na skorajšnji konec zasužnjevanja žensk in otrok. »Naj se za vas čim prej začne življenje v miru in pravičnosti, življenje v ljubezni«, je dejal sveti oče v nagovoru med opoldansko molitvijo na včerajšnji praznik Marijinega vnebovzetja.



Božja Mati, ki je v življenju veliko pretrpela, spominja na trpljenje številnih drugih žena, je dejal papež. Ob tem je imel v mislih predvsem vse tiste, ki so žrtve nasilja, vse »sužnje premoči mogočnikov«, nečloveško otroško delo in ženske, »ki so prisiljene podrejati telo in duha poželenju moških«. »Prosimo Boga, da bi vse te ženske sam prijel za roko in jih popeljal nazaj na cesto življenja, v katerem bodo osvobojene suženjstva«, je Frančišek pozval romarje, ki so se zbrali na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Že minuli petek je sveti oče obiskal skupino nekdanjih prostitutk, ki so bile prisiljene v razdajanje svojega telesa, in ob tem ostro obsodil takšno početje.

V nagovoru med opoldansko molitvijo je sveti oče posebej izpostavil vlogo Božje Matere v Svetem pismu, ki je kot prva verjela v Jezusa in je bila prva vzeta v nebesa. Na praznik Marijinega vnebovzetja je papež poudaril, da se ta praznik močno dotika nas vseh, saj je navsezadnje znamenje, da z vstajenjem premagamo smrt. Kot ženo iz preprostega okolja je Frančišek Marijo označil kot zgled, da je Bog v skladu s Svetim pismom »mogočne vrgel s prestola in povišal nizke«.

Ob koncu opoldanske molitve je papež pozval tudi k prenehanju nasilja na vzhodu Demokratične republike Kongo. »V mislih sem pri prebivalcih severnega Kivuja v Demokratični republiki Kongo, ki so v zadnjih dneh znova žrtve nasilnih pokolov«, je dejal Frančišek. Ti ljudje trpijo že zelo dolgo, ne da bi svet to kaj dosti upošteval. Usoda številnih nedolžnih ljudi »žal nima nobene teže v svetovni javnosti«. Sveti oče je izrazil upanje, da bi se s pomočjo Marijine priprošnje pri vseh vpletenih vzbudilo razumevanje in volja do sprave.

Med nedeljsko opoldansko molitvijo angelovega češčenja pa je papež dejal, da Cerkve ne bi smeli zavirati najrazličnejši strahovi. Cerkev lahko s pomočjo Svetega Duha »preseže vse strahove in preračunljivosti«. Sveti oče je vernike spodbudil, naj kdaj tudi kaj tvegajo. »Cerkev ne potrebuje birokratov in marljivih funkcionarjev, ampak predane in srčne misijonarje.« Sveti Duh lahko srca osvobodi sebičnosti in grehov, da bi bili ljudje pripravljeni stati ob strani beguncem, ubogim in drugim trpečim«.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh