Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zastrupljeni humus

Lenart Rihar
Za vas piše:
Lenart Rihar
Objava: 27. 06. 2024 / 08:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2024 / 18:09
Zastrupljeni humus
Golob na suhi zemlji. FOTO: Oton Naglost

Zastrupljeni humus

Nisem si zapomnil besed, a nekdo je na omrežju X duhovito nastavil projekcijo, kako si bodo arheologi čez kakih 1000 let razbijali glave s tem, zakaj neki so tam v začetku 21. stoletja vsepovsod postavljali vsakršno kramo za pridobivanje energije, ko pa so jo vendar že znali dobiti iz cepitve atomskih jeder.

Vendar podnebna ali kaka druga histerija, ki nam jih z vseh strani vsiljujejo zagrizeni žreci, ne bo tema tega razmisleka. Zanima nas omenjena časovna distanca, saj je svet skoraj gotovo na prelomu neke epohe.

Kdor je zraščen z zahodno kulturo, mu teksti, ki govorijo o izvoljenem ljudstvu, ne morejo biti tuji. Besedila segajo kar nekaj tisočletij v zgodovino in na tej poti razbiramo stalno odmikanje od začetne zaveze z Jahvejem, potem pa prek stisk, ki si jih s tem nakopljejo, vedno znova tudi spreobrnjenje in vračanje na izhodišče. 20. stoletje izstopa s holokavstom in naše generacije so živele z občutkom, da bi po grozljivem klimaksu ta narod moral imeti do nadaljnjega mir. (Ne glede na sevanje občutka, da je trpljenje drugih narodov manj vredno, ter ne glede na to, da so imeli znatno vlogo pri tvorjenju in ohranjanju najhujšega totalitarizma.) Na tej podlagi je naravnost neverjetno, kako hitro po jesenskem pokolu so določene politične smeri obrnile hrbet Izraelu oziroma...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh