Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zasedala je Papeška komisija za zaščito mladoletnih

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 04. 2019 / 06:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2019 / 12:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zasedala je Papeška komisija za zaščito mladoletnih

Člani komisije so razpravljali o pomenu poslušanja žrtev in konkretni pomoči.

Papeška komisija za zaščito mladoletnih je na zadnjem plenarnem zasedanju med 4. in 7. aprilom letos razpravljala o pomenu poslušanja žrtev in konkretni pomoči. Udeleženci zasedanja so predstavili projekte, ki jih izvajajo v okviru komisije.

Plenarno zasedanje se je začelo s pričevanjem žrtve spolnih zlorab. Komisija si namreč nenehno prizadeva, da bi pozorno prisluhnila pričevanju žrtev o preživetem nasilju, ki je bilo povzročeno v Cerkvi. Člani komisije so se žrtvi, tokrat ženski afriških korenin, zahvalili za njeno pričevanje in pogled, ki ga je predstavila v zvezi s številnimi vprašanji, s katerimi se žrtve zlorab soočajo v konkretnem kulturnem okolju.

V uvodu zasedanja je zbrane nagovoril kardinal Sean Patrick O'Malley, predsednik Komisije za zaščito mladoletnih, in jim posredoval papeževe pozdrave. Kot je pojasnil, sveti oče zelo ceni pomoč komisije pri pripravi februarskega srečanja predsednikov škofovskih konferenc o zaščiti mladoletnih ter pri pripravi smernic in norm, ki so bile objavljenje pred kratkim.

Kot piše v zaključni izjavi plenarnega zasedanja komisije, je »februarsko srečanje opozorilo na zavedanje o kritični vlogi, ki jo imata življenje in poslanstvo Cerkve na področju zaščite mladoletnih, pokazalo pa je tudi, da je treba še veliko narediti«.

Zato komisija v skladu s svojimi odgovornostmi nadaljuje z izvajanjem številnih projektov: oblikovanje virtualnega svetovanja in pogovora z žrtvami zlorab (Virtual Survivor's Advisory Panel); študijski dan z mednarodno priznanimi strokovnjaki o temi spolnih kaznivih dejanj in njihovimi posledicami; priprava gradiv s smernicami in analizami modelov za nadzor izvajanja zaščite mladoletnih, ki bi bili vir za pomoč krajevnim Cerkvam pri oblikovanju, posodabljanju in spremembi programov za zaščito; raziskava, ki bi ovrednotila izvajanje vzgojno-izobraževalnih programov na temo zaščite mladoletnih v katoliških šolah, upoštevajoč pilotne programe v Južni Afriki, Kolumbiji, Indiji, na Filipinih in v Tongi.

Delovane skupine Papeške komisije za zaščito mladoletnih še naprej sodelujejo s kongregacijami in dikasteriji rimske kurije, ki so še posebej odgovorni za zaščito mladoletnikov, med njimi pa so Kongregacija za nauk vere, Dikasterij za laike, družino in življenje, Kongregacija za ustanove posvečenega življenja, Kongregacija za kler in Kongregacija za škofe.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh