Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaščitimo se pred nevarnostmi sodobnega sveta [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 18. 08. 2024 / 11:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2024 / 12:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaščitimo se pred nevarnostmi sodobnega sveta [FOTO]
Med romarji so bili tudi mladi častilci sv. Roka. FOTO: Jožef Pavlič

Zaščitimo se pred nevarnostmi sodobnega sveta [FOTO]

Komendski župnik Cristian Balint je pri večerni maši v cerkvi sv. Boštjana v Mostah pri Komendi 16. avgusta, na god sv. Roka (njemu je posvečen desni stranski oltar v cerkvi), številne zbrane častilce tega svetnika povabil, naj se mu priporočijo tudi, da jih bo varoval pred kugami sodobnega časa in sveta.

Tistimi, ki »človeka oddaljujejo od Boga«. Tudi to, kar, med drugim, oddajajo in širijo sredstva družbenega obveščanja in s tem ljudi zvabljajo v grešna dejanja.

Podružnična cerkev sv. Boštjana v Mostah pri Komendi. FOTO: Jožef Pavlič

K sv. Roku, »mogočnemu priprošniku v stiski«, naj se zatekajo ne le, kadar zbolijo, »je ogroženo njihovo življenje, marveč tudi, da bodo ostali zvesti Gospodu«, je župnik Balint romarje od blizu in daleč povabil že v uvodu v mašo.

Počastitev oltarja sv. Roka na začetku maše in pri darovanju. FOTO: Jožef Pavlič

V govoru med mašo je spomnil, da smo »vsi romarji«. Tudi Rok je v mladih letih iz Montpelierja v Franciji romal v Rim, nazaj grede pa pomagal obolelim za kugo, se je sam okužil z njo, vendar ozdravel po Božji previdnosti in dobroti. »Nihče ne živi večno!« je opozoril župnik Balint. Na kaj moramo biti pozorni na svoji življenjski poti, nas opozarja prav sv. Rok, pa tudi drugi svetniki. »Svetilniki na naši življenjski poti.«

Župnik Cristian Balint je romarje posebej povabil, naj prosijo sv. Roka, da jih bo ozdravil ne le ran na telesu, marveč tudi na duši. FOTO: Jožef Pavlič

P. Cristian je dejal, da »že od otroštva nosimo s seboj različne rane. Telesne in duševne. Sv. Roku se še posebej priporočimo, naj nam pomaga, da bomo ozdraveli od ran, ki jih nosimo v svojih dušah, so lahko še hujše kot na telesu,« je svetoval župnik Balint.

Na koncu maše se je mnogim obiskovalcem zahvalil tudi za darove, s katerimi bodo obnavljali po katastrofalnih poplavah 4. avgusta lani zelo prizadeto podružnično cerkev v Mostah.

Darovi romarjev bodo prišli zelo prav pri obnovi cerkve po lanskoletnih katastrofalnih poplavah. FOTO: Jožef Pavlič

Povedal je tudi, da je k somaševanju povabil vse duhovnike iz kamniške dekanije, vendar so se opravičili, ker so imeli istočasno maše v svojih cerkvah. Prejšnja leta so radi prišli, ker je bila romarska maša dopoldne, tokrat pa, za spremembo, zvečer. Pokazalo se je, da je kljub temu, ali pa prav zaradi tega, prišlo v Moste veliko romarjev. Med njimi tudi »mladi obrazi«, ki se jim je župnik Balint še posebej zahvalil.

Moščanske gospodinje so postregle vsem romarjem s pecivom in drugimi dobrotami. FOTO: Jožef Pavlič

Po maši in »ofru za cerkev« so se romarji v večernem hladu zadržali pred cerkvijo, kjer so jih obilno pogostili moščanski možje in žene. Vsi so bili veseli in hvaležni »priprošnjiku v sili«, da so odgovorili na njegovo povabilo, naj pridejo k bogoslužju v moščansko cerkev. To je zelo polepšalo petje komendskega župnijskega cerkvenega pevskega zbora, pred mašo in po njej pa pritrkavanje v zvoniku v čast priljubljenemu in zelo čaščenemu svetniku – sv. Roku.

Kupi v trgovini

Kip Sv. Rok 20 cm
Svetniki
15,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh