Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zamere so črv, ki nam ne dopušča, da bi bili srečni«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 04. 2016 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Zamere so črv, ki nam ne dopušča, da bi bili srečni«

Papež je v video sporočilu nagovoril najstnike, ki so v Rimu obhajali jubilej usmiljenja.

Papež Frančišek je minulo soboto v video sporočilu nagovoril mladostnike, ki so se zbrali na rimskem olimpijskem stadionu, kjer so skupaj obhajali jubilej usmiljenja. Program je bil sestavljen iz glasbenih točk in pričevanj, ki mladostnikom lahko pomagajo rasti v veri in življenju, kot je v sporočilu dejal papež. Osebno se jim na stadionu ni mogel pridružiti, za kar mu je bilo po njegovih besedah »zelo žal«, iskreno pa se jim je zahvalil, da so sprejeli povabilo in na obhajanje jubileja prišli v Rim.



V video sporočilu je spomnil, kako so Trg sv. Petra v soboto dopoldan spremenili v »veliko spovednico« in kako so šli skozi sveta vrata: »Ne pozabite, da vrata nakazujejo srečanje s Kristusom, ki nas uvaja v Očetovo ljubezen in od nas zahteva, da postanemo usmiljeni, kakor je On usmiljen«, je dejal sveti oče.

Mladostnikom je položil na srce, naj si dobro zapomnejo, katera so dela usmiljenja, saj ta pomenijo »krščanski življenjski slog«. Gre za preprosta dejanja, ki so del vsakodnevnega življenja, ko se Jezusovo obličje prepoznava v obličju mnogih oseb. »Tudi mladih, kot ste vi«, je zagotovil papež. Tistih, ki »so lačni, žejni, ki so begunci ali tujci, ki so bolni ali prosijo za našo pomoč, za naše prijateljstvo«.

Biti usmiljen pa pomeni tudi biti sposoben odpuščanja, je povedal papež, kar, kot je dejal, sploh ni enostavno. Včasih se lahko zgodi, da nam v družini, šoli, župniji, telovadnici ali drugod kdo stori krivico in nas prizadene. Ali pa v trenutku napetosti sami prizadenemo druge. »Ne ostanimo v zameri ali želji po maščevanju! To ne služi ničemur: je črv, ki nam grize dušo in nam ne dopušča, da bi bili srečni. Odpustimo! Odpustimo in pozabimo na prejeto žalitev: tako lahko dojamemo Jezusov nauk in smo njegovi učenci ter priče usmiljenja.«

Papež Frančišek je v nadaljevanju omenil še, kako se pogosto zgodi, da ne more vzpostaviti zveze, ko telefonira prijateljem. Tudi mladostnikom se nedvomno kdaj zgodi, da prenosni telefon ponekod ne najde signala omrežja. Če v našem življenju ni Jezusa, je to tako, kot da ne bi bilo omrežja. Ne moremo se pogovarjati, zapremo se sami vase. Papež je zato mlade povabil, naj se vedno postavijo tja, kjer lahko »ujamejo omrežje«: bodisi v družini, župniji ali šoli, da bi tako v tem svetu vedno imeli za povedati kaj dobrega in resničnega.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / CTV

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh