Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zakonci in družine v stiski so krik zapuščenega Jezusa«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 09. 10. 2014 / 12:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Zakonci in družine v stiski so krik zapuščenega Jezusa«

»Zakonci in družine v stiski so krik zapuščenega Jezusa«

Povzetek intervjuja z zakoncema Friso je objavljen v peti številki revije Cerkev danes.

"To, kar mora zavzeti prvo mesto, je podoba Cerkve, ki sprejema, ki ne obsoja, ki vse vabi in pričakuje."

Peta številka revije Cerkev danes je posvečena sinodi o družini. Enega izmed člankov iz revije z naslovom Družina v kontekstu evangelizacije smo vam predstavili že prejšnji teden. Zdaj pa vam predstavljamo še povzetek intervjuja z zakoncema Friso, ki ga je pripravil Igor Vojinović.

Anna in Alberto Friso sta svetovna odgovorna za gibanje Novih družin pri Marijinem delu ter člana Papeškega sveta za družino in člana pripravljalnega odbora za sinodo. Nove družine je sicer ustanovila Chiara Lubich leta 1967. "Chiara takrat gibanja Novih družin ni zaupala duhovnikom ali redovnikom, temveč poročenim fokolarinom (posvečenim laikom v gibanju), ki jih je videla kot naravne animatorje družin v slogu: družine za družine. Cilji, ki jim je postavila, so bili za tiste čase zelo inovativni. Razen tega ob ustanovitvi leta 1967 skoraj še ni bilo tečajev priprave na zakon. Chiara je že takrat naročila poročenim fokolarinom, naj se sistematično posvetijo formaciji zaročencev", je o delu ustanoviteljice povedala Anna Friso.

Z delom za družino se Anna in Alberto ukvarjata od leta 1968, najprej sta v domačem kraju ustanovila skupine Novih družin, nato pa sta se preselila v središče gibanja v Grottaferrati pri Rimu, kjer nadaljujeta delo zakoncev Zanzzucchi, ki sta bila prva odgovorna. "Od leta 1994 redno sodelujeva tudi s Papeškim svetom za družino, od lani pa tudi pri pripravah na sinodo o družini," sta povedala.

Leta 1980 je papež Janez Pavel II predlagal prvo sinodo svojega papeževanja, njena tematika pa je bila tako kot zdaj družina. Za Anno se zdi zelo pomenljivo, da sta papež Wojtyla in papež Frančišek prvo sinodo svojega papeževanja posvetila isti temi. "Kot da bi nam tako želela izraziti svoje globoko sporočilo: da se tudi v Cerkvi vse začne pri družini." Prvič tudi sama sodelujeta pri pripravi na sinodo, ki se ukvarja tudi z istospolnimi, znova poročenimi, ločenimi, o čemer pravita, "da pravilen pristop ni odstraniti trn iz očesa drugega, temveč pomagati mu pri oblikovanju spoznanja, da Bog neskončno ljubi vse. To oznanjenje je namenjeno vsem, ne samo tistim v neurejenih razmerah." Tudi Chiara Lubich se je že v 60 letih zavedala zakonskih težav in opozarjala na zakonce v krizi, tudi ločence, čeprav se o tem še ni govorilo. "Govorila je, da so ravno te družine, skupaj s sirotami in vdovami, izraz krika zapuščenega Jezusa na križu, ki od nas pričakuje odgovor in ljubezen," je pojasnila Anna.

Papež si sicer ne zatiska oči pred resničnim stanjem družin, vendar je po njunem mnenju želel "razširiti preozek pogled javnega mnenja na družinsko problematiko in novinarje spomnil, da bo sinoda, poleg vprašanja ločenih, družino obravnavala širše, poudarila tudi njene zaklade in dragocenost." Omenila sta tudi pričakovanja in sklepe ob izdaji papeške okrožnice Humanae Vitae, ki se je ukvarjala z vprašanjem kontracepcijske tabletke, za katero so celo nekateri duhovniki in škofi pričakovali, da ji bo enciklika dala prosto pot. Razočarana pa sta takrat ugotovila, da so časopisi bolj poudarjali zavrnitev tabletke kot pa lepoto zakonske ljubezni, ki je opisana v encikliki. Zato si zdaj želita, da sinoda ne bi izdala le seznama prepovedi, temveč bi to storila tako, da bi katoličanom in tudi širši javnosti pokazala, kako prepoznati lepoto družine, kar je po njunem mnenju tudi želja papeža Frančiška.


O pogovoru z ločencem: "Njegovo pričevanje odpuščanja je močno ganilo, vedoč, da živimo v časih, ko zakonci, ki se počutijo izdane, pogosto reagirajo z maščevanjem." Foto: zasebni arhiv

Tudi zakonca Friso sta dodelovala pri vprašalniku kot odgovorna za Nove družine. Podala sta širok pogled na to institucijo in predlagala rešitve glede na izkušnje Novih družin, kot so nujna učinkovitejša priprava na zakon, prevrednotenje položaja ločenih v Cerkvi in sprejemanje na novo poročenih. Alberto je povedal, da so bili njuni "predlogi izjemno dobro ocenjeni tako s strani Papeškega sveta kot Generalnega tajništva sinode. Prosili so nas, naj predlagamo imena parov iz različnih delov sveta kot možne auditores. Julija smo izvedeli, da je bila izmed 14 predlaganih družin ena že potrjena."

Gibanje Nove družine izvaja programe za zakonce v krizi, ki že žanjejo uspehe. "Na terenu poskušamo zagotoviti podporo in osebno spremstvo tistim ločencem, ki se odločijo ostati v zvestobi prejetemu zakramentu, čeprav jim zvestoba ni vrnjena. Poskušamo tudi v družinskih skupinah sprejemati pare, ki živijo v novih zvezah, da bi jih podprli pri skupnem življenju vere, starševskih nalogah in stabilnosti para."

Alberto je opozoril na znova poročene in upa, da bo sinoda rešila vprašanje njihovega obhajanja, "zlasti zaradi spreobrnjencev v katoliško vero in tistih, ki so jo odkrili na novo, a so se morali že takoj spopasti z bolečino, da ne morejo biti v polnem občestvu s svojo Cerkvijo. A tudi, če sinoda te rešitve ne bo našla, ostaja vera, da nihče ni izključen iz božje ljubezni, da tudi njih Bog neizmerno ljubi. Ravno to sporočilo že ves čas širimo po vsem svetu."

Konec junija je izšel Instrumentum laboris za sinodo 2014, ki je po besedah zakoncev Friso izjemen dokument, ker sta v njem izražena skrb Cerkve za družino in nov odnos do zakonskih težav, zaznamovan z upanjem, odprtostjo in brezpogojnim sprejemanjem. "To, kar mora zavzeti prvo mesto, je podoba Cerkve, ki sprejema, ki ne obsoja, ki vse vabi in pričakuje. Ravno k takšnemu sprejemanju dokument vabi župnije, škofije, redovne skupnosti, a tudi gibanja, ki jih večkrat imenuje 'orodja za evangelizacijo' in pomoč posamezniku in njegovi veri."


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh