Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakonca Ravničan: Najraje imava staro Avsenikovo glasbo

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 01. 06. 2024 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2024 / 15:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakonca Ravničan: Najraje imava staro Avsenikovo glasbo
Maja in Vlado Ravničan. FOTO: Tina Javornik, Studio Fakin

Zakonca Ravničan: Najraje imava staro Avsenikovo glasbo

Maja in Vlado Ravničan se vedno najraje predstavita kot mož in žena. To jima veliko pomeni. 29-letni električar in 26-letna oblikovalka prihajata iz Zreč. Največ svojega prostega časa pa namenjata glasbi in izdelovanju glasbil, natančneje kitare in kontrabasa.

Poleg glasbe ju druži tudi ljubezen do narave, zato se velikokrat odpravita na izlet na Gorenjsko ali preživita čas z živalmi, saj oba prihajata s kmetije.  

 Maja in Vlado Ravničan. FOTO: Tina Javornik/Studio Fakin  

Vlado se je z glasbo spogledoval že od malih nog, odraščal je v glasbeni družini, kjer je bilo vedno veliko prostora za harmoniko in veselo petje. »Jaz sem v glasbi, odkar se spomnim. Na domačiji smo imeli turistično kmetijo, kjer je bilo vedno polno in veselo. To je bila odlična priložnost za igranje harmonike. Z domačimi smo veliko peli in igrali,« razlaga Vlado.

Kdaj sta začela ustvarjati skupaj? 

Spoznala sva se čisto po naključju, v trgovini, kjer sem Maji prodal grlo za luč, ki jo je sama oblikovala. Ob tem pa sem ji podaril še svoje srce. Od takrat dalje sva začela ustvarjati skupaj in danes izpod najinih rok nastajajo prave glasbene mojstrovine.

Začela sva izdelovati klasična glasbila, kot sta kitara in kontrabas, a hitro sva začutila željo po novih izzivih. Tako sva se lotila izdelave modernih kitar in kontrabasov, kjer lahko izražava svojo kreativnost. Poleg lastnih idej sva se veliko naučila s poslušanjem drugih ljudi, zlasti slovenskih glasbenikov, ki so nama prinesli nove vidike. Seveda od tega za zdaj ne živiva, vsak od naju ima svojo službo.

Nama je služba nuja, da živiva. Vse, kar pa zasluživa od prodaje inštrumentov, vlagava samo v nadaljnji razvoj. (Vlado Ravničan)

Kako poteka izdelovanje glasbil?

Ko izdelujeva glasbila, se delo začne s podiranjem drevesa in zaključi s sestavljanjem inštrumenta. Doma imava testni kontrabas, na katerem poskušava vedno kaj novega. Od tukaj se začne razvoj vse od vratu pa do trupa. Pomembna prednost takšnega pristopa je prilagodljivost vsake podrobnosti posameznemu uporabniku, saj so vsi deli izdelani ročno v delavnici, z izjemo strun in zvočnika. Glavni razlog za to je odprtost in kvaliteta. To je edini način, ki omogoča razvoj novih idej brez meja. Tako lahko oblikujeva popolnoma nove zvoke, nove oblike in nove možnosti. 

Za izdelavo glasbil uporabljata izključno slovenski les. Na njun kontrabas igrajo tudi Modrijani. FOTO: Osebni arhiv 

Sledi oblika, ki jo skrbno načrtuje Maja. Na koncu pa vrat in trup, ki ju poveževa z dvema vijakoma. Dodatna prednost je, da vrat lahko enostavno odstraniš, inštrument daš v avto in se odpelješ na 'špil'. 

Že življenje v takšnem okolju ima zanju poseben čar. »V stari kmečki hiši, kjer živiva, si kuhava na štedilnik na drva. Ko pa čakava, da se zagreje, pa pojeva in špilava.«

Vaju lahko vidimo tudi nastopati?

V veliko veselje nama je, ko lahko nastopiva tudi na odru. Tega še ni veliko, pa vendar vedno znova iščeva možnosti, kje bi še lahko nastopila. Pomembno nama je, da na nastopih uživava in še komu polepšava dan. Skupaj s starejšimi pevci pojeva tudi na zreškem koru, saj se z njimi odlično ujameva.

Članek je bil v celoti objavljen v 22. številki Družine, v prilogi Naše družine. Vabljeni k branju.  

Nalaganje
Nazaj na vrh