Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakon za pomoč turizmu sprejet

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 07. 2021 / 19:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2021 / 20:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakon za pomoč turizmu sprejet
Zakon zagotavlja 243,5 milijona evrov pomoči najbolj prizadetim panogam in turizmu. FOTO: Tatjana Splichal

Zakon za pomoč turizmu sprejet

Državni zbor je na 14. redni seji s 47 glasovi podpore (iz vrst koalicijskih strank SDS, NSi in SMC ter DeSUS, SNS in obeh poslancev manjšin) in 8 proti (iz Levice) potrdil interventni zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije novega koronavirusa.

Zakon zagotavlja 243,5 milijona evrov pomoči najbolj prizadetim panogam in turizmu.

Sofinanciranje regresa

Podjetjem s področij turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture bo država ponudila sofinanciranje regresa za letošnji letni dopust. Višina pomoči, do katere bodo upravičeni vsi, ki so se za opravljanje dejavnosti registrirali najpozneje do 31. maja letos in beležijo nad 20-odstotni padec prometa, znaša 1024 evrov na zaposlenega.

Pomoč organizatorjem prireditev

Do pomoči za sofinanciranje regresa bodo upravičeni tisti, ki so regres že izplačali do 1. julija, in tisti, ki ga zaradi likvidnostnih težav še niso, je poudaril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc. Za organizatorje prireditev, koncertov in sejmov je predvideno povračilo 80 oziroma 60 % stroškov zaradi odpovedi ali omejene izvedbe dogodka, če ti presegajo 10.000 evrov.

Nove bone v višini 100 evrov za odrasle in 50 evrov za mladoletne bo možno unovčiti do konca leta za storitve s področij gostinstva, turizma, športa in kulture, ki so v celoti izvedene in koriščene v Sloveniji.

Podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa

Novi interventni zakon med drugim prinaša tudi 20 milijonov evrov težak ukrep podaljšanja subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki ga imajo podjetja na voljo od lanskega julija in se je skladno z doslej sprejeto protikoronsko zakonodajo z letošnjim junijem iztekel, vsaj še do konca septembra ali celo do konca leta.

Boni tudi letos

Obenem bodo vse osebe s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij prejele nove bone v višini 100 evrov za odrasle in 50 evrov za mladoletne, ki jih bo možno unovčiti do konca leta za storitve s področij gostinstva, turizma, športa in kulture, ki so v celoti izvedene in koriščene v Sloveniji. Tudi novi boni bodo prenosljivi med ožjimi svojci, koristiti jih bo možno v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh