Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj v nedeljo k maši?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 13. 12. 2017 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zakaj v nedeljo k maši?

Papež v katehezi: Nedeljska evharistija je središče življenja Cerkve.

Papež Frančišek je za izhodišče današnje kateheze med redno splošno avdienco postavil vprašanje »Zakaj iti k maši v nedeljo?« Ob tem je poudaril, da je nedeljsko obhajanje evharistije »središče življenja Cerkve«. Kristjani gremo k nedeljski maši, da bi se srečali z vstalim Gospodom, ali še bolje, da bi pustili, naj se On sreča z nami, da bi poslušali njegovo besedo, se okrepčali na njegovi gostiji in tako postali Cerkev oziroma njegovo mistično telo, ki danes živi v svetu.



To so od vsega začetka razumeli tudi Jezusovi učenci, ki so evharistično srečanje obhajali z Gospodom na dan v tednu, ki so ga judje imenovali prvi dan v tednu, Rimljani pa dan sonca, kajti na ta dan je Gospod vstal od mrtvih, z njimi je govoril, jedel in jim dal Svetega Duha. Tudi pomembno izlitje Duha na binkošti se je zgodilo v nedeljo, petdeseti dan po Jezusovem vstajenju. Zaradi tega je nedelja za nas »sveti dan«, »posvečen z evharističnim obhajanjem, živo navzočnostjo Gospoda med nami in za nas«, je poudaril papež. Maša je torej tista, ki naredi krščansko nedeljo.

Nekatere sekularizirane družbe so izgubile krščanski čut za nedeljo, osvetljeno z evharistijo, kar je papež označil za greh. V ljudeh je treba obuditi zavest, da bi se povrnil pomen »praznika, veselja, župnijske skupnosti, solidarnosti, počitka, ki krepi dušo in telo«. Vse te vrednote pa črpamo iz evharistije.

V prvih stoletjih nedelje niso bile dela prosti dnevi. To je prineslo šele krščanstvo. Po svetopisemskem izročilu so judje počivali v soboto, v rimski družbi pa ni bilo predvidenega dne v tednu, ko bi se naj vzdržali od dela. Krščanski čut, ki se je gojil z evharistijo, je iz nedelje naredil univerzalen dan počitka. Nedeljska maša nam govori tudi o blaženem počitku z Gospodom, ko nas uči, naj se med tednom izročimo v roke nebeškega Očeta.

Zakaj torej iti k maši v nedeljo? Papež zatrjuje, da to ni zgolj cerkvena zapoved, pač pa »mi kristjani potrebujemo udeležbo pri nedeljski maši, ker samo s Kristusovo milostjo, z njegovo živo navzočnostjo v nas in med nami, lahko v praksi uresničujemo njegovo zapoved in smo tako njegove verodostojne priče.«

Vir: Radio Vatikan
Foto: VR / AFP

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh