Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezje: Ali veste, kaj je Kronanca?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 01. 09. 2024 / 11:46
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2024 / 12:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brezje: Ali veste, kaj je Kronanca?
Milostna podoba Marije Pomagaj. FOTO: Tatjana Splichal

Brezje: Ali veste, kaj je Kronanca?

Na današnji dan leta 1907 je škof dr. Anton Bonaventura Jeglič kronal milostno podobo Marije Pomagaj. Tega pomembnega dogodka se na Brezjah vsako leto spomnijo s slovesnostjo, ki jo imenujejo Kronanca. Sveto mašo v slovenskem narodnem svetišču je ob tej priložnosti daroval novomeški škof dr. Andrej Saje.

»Ob Marijinem liku premišljujemo velika Božja dela, ki jih je Gospod po njej storil v zgodovini odrešenja. Zaradi njene izredne vere in razpoložljivosti za udejanjenje Božjega načrta, da postane Odrešenikova in naša mati, je bila z dušo in telesom vzeta v nebo, kjer ob svojem sinu Jezusu Kristusu kraljuje vsemu stvarstvu«, je dejal škof Saje ter se zahvalil bratom frančiškanom, varuhom tega svetišča, in vsem duhovnikom in sodelavcem »za vso duhovno in drugo oskrbo, da lahko romarji na tem milostnem kraju mnogih uslišanj okrepimo svojo vero«.


Marija naj bo vodnica naših src

Današnja obletnica kronanja Marije pomagaj naj bo priložnost za izročitev v njeno varstvo, je v homiliji nadaljeval novomeški škof. »Izberimo Marijo kot vodnico in Kraljico svojega srca; kot zvezdo, ki nam po svojem Sinu kaže pot k Bogu. Na ta način bomo lažje razumevali, katere velike reči je Bog storil ne samo v njenem, ampak tudi v naših življenjih.«

Človek je vse bolj nemočen

Kot je poudaril škof, živimo v svetu nemira, nasilja, naravnih nesreč in različnih preizkušenj. »Vse bolj čutimo, kako nemočen je človek pred grožnjo novih vojn ali različnih nesreč. Različne stiske doživljamo tudi v osebnem življenju, kot so bolezni, smrt ljubljenih oseb ali izguba službe. V veri želimo premagati strah in okrepiti zaupanje v dobro. Prav preizkušnja je tista, ki človeka na nek način prisili k osebni refleksiji, da pogleda v temelje svojega bivanja in na novo osmisli življenje.

Škof Saje: »Izberimo Marijo kot vodnico in Kraljico svojega srca; kot zvezdo, ki nam po svojem Sinu kaže pot k Bogu. Na ta način bomo lažje razumevali, katere velike reči je Bog storil ne samo v njenem, ampak tudi v naših življenjih.« FOTO: Arhiv Družine

Ob Mariji se učimo verovati v Boga 

Pri tem je opisal primer moža srednjih let, ki ga je stiska pripeljala nazaj v cerkev, pri čemer si je za zgled vzel Marijo. Kot pravi škof Saje, se ob Mariji »učimo verovati v Boga. Imeti vero kot spremljevalko na življenjski poti je dar in pomoč. /…/ Marijo, ki je vse svoje življenje izročila v Božje roke, prosimo, naj nam pomaga hoditi po poti evangelija, odkriti Božjo voljo za nas in v njej najti svoj mir. Naj nam ona, Mati usmiljenja, od Boga izprosi luč in moč, da spremenimo stvari, ki jih lahko spremenimo, in naj nam pomaga mirno sprejeti stvari, ki jih ne moremo spremeniti«.

Nalaganje
Nazaj na vrh