Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj imajo glasovnice na predčasnem glasovanju dva žiga?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 11. 2022 / 17:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2022 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj imajo glasovnice na predčasnem glasovanju dva žiga?
Predčasno glasovanje poteka še do vključno četrtka. FOTO: Tatjana Splichal

Zakaj imajo glasovnice na predčasnem glasovanju dva žiga?

Z današnjim dnem, torkom, 8. novembrom 2022, se je začelo predčasno glasovanje v 2. krogu predsedniških volitev, v katerem se za naslednika odhajajočega Boruta Pahorja potegujeta dr. Anže Logar in dr. Nataša Pirc Musar.

Predčasno bo, kot je že običajno, mogoče glasovati tri dni do vključno četrtka, 10. novembra 2022. Vse dni bodo volišča za predčasno glasovanje – njihov seznam je mogoče preveriti TUKAJ – odprta od 7. do 19. ure.

Vrstni red na glasovnici

V drugem krogu predsedniških volitev je pod zaporedno številko 1 naveden neodvisni kandidat s podporo SDS, SLS, NSi in Zelenih Slovenije dr. Anže Logar, pod zaporedno številko 2 pa neodvisna kandidatka s podporo Piratov, Stranke mladih – Zelenih Evrope, Svobode in SD dr. Nataša Pirc Musar.

Dva žiga na glasovnici

Kot opozarjajo z Državne volilne komisije (DVK), imajo glasovnice na predčasnem glasovanju dva žiga – poleg žiga DVK spodaj na sredini tudi žig okrajne volilne komisije v levem spodnjem kotu. Pisala, s katerimi volivci izpolnijo glasovnico, morajo biti takšna, da jih ni mogoče izbrisati, denimo kemični svinčnik.

S pretečenim osebnim dokumentom – da ali ne?

Še to: na predčasno glasovanje je treba priti z osebnim dokumentom. Tudi če je volivki ali volivcu potekla veljavnost osebne izkaznice ali drugega osebnega dokumenta (potnega lista, vozniškega dovoljenja …), lahko glasuje. Pomembno je le, da lahko s tem dokumentom izkaže svojo istovetnost.

Kako je bilo pred petimi leti?

Na predčasnem glasovanju v 2. krogu prejšnjih predsedniških volitev leta 2017 je v vseh treh dneh skupaj glasovalo 26.562 volivk in volivcev, kar predstavlja 1,54 odstotka celotnega volilnega telesa.

Nadpovprečna volilna udeležba oktobra

V 1. krogu letošnjih predsedniških volitev pa je bila volilna udeležba nadpovprečna, svoj glas je namreč oddalo 68.225 volilnih upravičenk in upravičencev oziroma malce nad 4 % celotnega volilnega telesa.

Nalaganje
Nazaj na vrh