Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalni govor škofa dr. Petra Štumpfa

Objava: 12. 09. 2006 / 08:14
Oznake: Družba
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zahvalni govor škofa dr. Petra Štumpfa

Zahvalni govor mariborskega pomožnega škofa, dr. Petra Štumpfa ob škofovskem posvečenju
Zahvalni govor mariborskega pomožnega škofa, dr. Petra Štumpfa ob škofovskem posvečenju

»S teboj naj bo mati Marija«, je bil prvi pozdrav sobrata ob novici, da me je sveti oče imenoval za mariborskega pomožnega škofa. V meni je ob tem oživel spomin na 29. junij 1990, ko me je prav v tej stolnici škof msgr. dr. Franc Kramberger posvetil v duhovnika. Takrat sem na Rakovniku zvečer daroval prvo sveto mašo in molil pred milostno podobo Marije Pomočnice. To molitev danes molim kot škof:

»Mati Marija, s škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami, z mamo in očetom, s sestrama ter z brati in sestrami po krstu sem prišel k daritvenemu oltarju Jezusa Kristusa, tvojega in našega Boga. On me je po svojem nasledniku papežu Benediktu XVI. izbral in po rokah, molitvi in maziljenju nadškofa Franca Krambergerja, škofov Marjana Turnška, Antona Stresa in vseh navzočih nadškofov in škofov posvetil za naslednika apostolov, da v njegovem imenu vsem oznanim moč odrešenja in slavo Božjega kraljestva. Prosim te, mati Marija, da z menoj stopiš na pot služenja mariborski krajevni Cerkvi, Cerkvi na Slovenskem in vesoljni Cerkvi.
Čeprav tvoje materinsko srce ve, česa najbolj potrebujem, si te na začetku apostolske poti kljub vsemu drznem prositi za modrost srca in za zvestobo Bogu, papežu Benediktu XVI. in nadškofu Francu. Rad bi, da bi bilo moje škofovsko življenje znamenje Salomonove modrosti, Kristusove ljubezni in tvojega razumevanja, draga mati Marija. V vsem tem naj bom blizu ljudem, predvsem pa duhovnikom, redovnikom, redovnicam mariborske nadškofije. Mati, ne prosim ne za dolgo življenje ne za uspehe, kajti že ob začetku časov nam je Bog določil vse dni našega življenja. Naj bo zato vsak dan, ki ga bom živel, ena sama hvalna daritev Bogu in ljudem.«

V tej molitvi skromnih besed poskušam počasi odkrivati in razumeti Božjo voljo, ki me pošilja v Slomškovo gorico, mariborsko nadškofijo. Jezusove besede Mariji: »Žena, glej, tvoj sin!« so najbolj opogumljajoče besede celotnega Svetega pisma, saj za Cerkev pomenijo popolno varnost. Jezus Cerkvi podarja svojo mater.
Jezus s križa tudi apostolu Janezu reče: »Glej, tvoja mati!« Po apostolu izroča Cerkev Mariji, kar pomeni, da so papež in škofje kot nasledniki apostolov naša vez do Marije. Brez papeža in škofov v Cerkvi ne more biti prave pobožnosti in ljubezni do Matere Božje.

V tem duhu se Bogu zahvaljujem za polnost apostolskega služenja v Cerkvi na Slovenskem, v moji najdražji deželi. Svetemu očetu obljubljam ljubečo vdanost in pokorščino v molitvi, oznanjevanju in zvestobi.

Molto stimata Eccellenza Reverendissima il Nunzio Apostolico nella Repubblica Slovenia, Santos Abril y Castello; in occasione del suo annuncio, per la mia nomina a Vescovo Ausiliare di Maribor e dell’assicurazione del ricordo nelle preghiere, ho avvertito la vicinanza di una sincera amicizia, del calore umano, il senso della Chiesa e del legame fraterno.
La ringrazio per la Sua benevolenza e Le prometto una concreta collaborazione in tutto ciò che promuove la benedizione spirituale della Chiesa in Slovenia. Madre Maria sia sempre con Lei.
Z vami naj bo mati Marija, spoštovani gospod nadškof posvečevalec, moj ordinarij; škofa soposvečevalca, spoštovani nadškofje in škofje! Ob polaganju vaših apostolskih rok sem začutil dotik neizbrisne milosti troedinega Boga, bližino vašega iskrenega prijateljstva ter utrip Cerkve in sobratske povezanosti. Zahvaljujem se vam za vašo naklonjenost in obljubljam dejavno vzajemnost v vsem, kar pospešuje duhovni blagor Cerkve na Slovenskem. Za vašo blagodejno odprtost in naklonjenost, s katero me sprejemate v vrste škofov svete katoliške Cerkve, sem vam iz srca hvaležen!

Z vami naj bo mati Marija, spoštovani gospod, beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Na poti redovniškega in duhovniškega življenja ste bili moj prvi vzgojitelj in predstojnik, ki je usmerjal moje pastoralne poti. Mati Marija naj spremlja vaš ekumenski korak do pravoslavnih bratov in vas opogumlja pri delu za sožitje in mir med narodi na Balkanu.

Z vami naj bo mati Marija, moj rojak in študijski mentor, gospod pomožni škof Jožef Smej, ki ste mi storili toliko dobrega. Veselim se, da bova kot pomožna škofa v pomoč gospodu ordinariju.

Z vami naj bo mati Marija, bratje duhovniki iz zamejstva in z vama predstavnika škofov iz Celovca in Gradca. Povezujejo nas dedne časti, ki naj navdihujejo Cerkev pri novi evangelizaciji Evrope.

Carissimi: vescovo di Kasania – Kipushi in Congo, Eccellenza fratello Gaston Ruvezi Cashala; don Albert Van Hecke, il consigliere generale del retore maggiore salesiano per L’Europa Nord; Ora che, per volontà del Vicario di Cristo in terra, il Santo Padre Benedetto XVI., sono giunto alla pienezza del servizio apostolico, mi sento ancora più deciso nel camminare coerentemente per la via che ho tracciato con la prima consacrazione religiosa. In questo spirito, in stretto legame di amicizia e preghiera rimango per sempre con Voi. Madre Maria, sia sempre con noi tutti.

Z vami naj bo mati Marija, dragi oče Jožef in mama Genovefa, dragi sestri Doroteja in Monika, svaka Drago in Dani, nečakinje Damijana, Patricija, Dominika, Ema in Ana, dragi sorodniki, krstni in birmanski botri, bratranci in sestrične, predvsem tete in strici. Povezuje nas skupna kri, ki pomeni življenje, naše medsebojne vezi in skupno pot vere. Vedno se bom veselil srečanja z vami. Tako kot je Jezus z veseljem prihajal v Lazarjevo, Martino in Marijino hišo, bom tudi jaz z veseljem prišel med vas.
Draga oče in mama. Vajina dobrota je kot molitev, ki mi tudi danes pomeni Božjo pomoč in varstvo Božje Matere.

Z vami naj bo mati Marija, dragi bratje salezijanci, hčere Marije Pomočnice, člani salezijanske družine, višji predstojnik salezijancev, akademik dr. Slavko Alozij Snoj in višja predstojnica hčera Marije Pomočnice, s. Mojca Šimenc. Podarili ste mi možnost poglobljene ljubezni do Jezusa in Marije. Po vas naj don Bosko nagovarja še mnoge mlade, da bodo odločeni živeti v veri in po evangeljskih svetih.

Z vama, draga duhovnika spremljevalca, beltinski župnik Alojz Benkovič in vikar salezijanskega višjega predstojnika, mag. Branko Balažic, naj bo mati Marija. Spominjajta se me pri oltarju, saj sta od danes naprej moja botra v škofovski službi.

Z vami naj bo mati Marija, dragi sobratje duhovniki, redovniki in redovnice. V ljubljanski cerkveni pokrajini smo skupaj iskali načine pastoralnega delovanja v novih razmerah naše družbe. Ob mesečnih pastoralnih srečanjih štirih ljubljanskih dekanov z nekdanjim arhidiakonom in sedanjim generalnim vikarjem novomeške škofije, prelatom Božidarjem Metelkom ter dekanijskimi duhovniki sem čutil milostni dar, ki mi ga podarja Cerkev pri njenem poslanstvu.
Z nami naj bo mati Marija, dragi sobratje duhovniki, redovniki in redovnice v mariborski cerkveni pokrajini. Z vami in za vas me Bog pošilja na novo pot služenja Cerkvi in narodu. Naj nam bo dana milost občestva bratov in sester, da bomo vsak svojo službo zmogli opravljati dokler bo Gospodova volja.

Z vami naj bo mati Marija, bratje in sestre evangeličani in drugi krščanski verniki. Domača prekmurska pokrajina je zaznamovana z raznolikostjo krščanstva. Vsi hrepenimo po Božji pomoči, saj je »Boug naš trdni grad«. Poseben bratski pozdrav namenjam evangeličanskemu škofu mag. Gezi Erniši in duhovnici gospe Violeti Mesarič.

Z vami naj bo mati Marija, spoštovani predstavniki družbenega, znanstvenega, kulturnega in gospodarskega življenja. Želim si, da bi vsa vaša prizadevanja spoštovala dostojanstvo vsakega človeka ter njegove pravice in svoboščine.

Z vami naj bo mati Marija, dragi navzoči, predvsem rojaki iz domače beltinske župnije in vsi, ki živite na območju naše nadškofije. Za vas živim, k vam sem poslan, da bi lahko bili kristjani po resnici. Molite zame!

Z vami naj bo mati Marija, dragi župljani Rakovnika, Sevnice, Iga, Zabukovja nad Sevnico, Maribora, Veržeja in celotne dekanije Ljubljana Vič–Rakovnik. Oznanjal sem vam evangeljsko blagovest, vas s svetimi zakramenti posvečeval, duhovno tolažil, ozdravljal in vaše drage spremljal k večnemu počitku. V veselju in miru živite, da boste deležni darov Sv. Duha.

Z vami naj bo mati Marija, ki zaradi brezposelnosti, bolezni, invalidnosti, pomanjkanja, ostarelosti in osamljenosti težko živite. Vaše trpljenje naj vas ne pahne v obup. V vas Bog skrivnostno trpi. V molitvi in solidarnostni naj vam bom blizu.

Z vami naj bo mati Marija, spoštovani novinarji, ki preko radia Ognjišče, tednika Družina, mesečnika Ognjišče in drugih glasil javnosti poročate o današnjem škofovskem posvečenju. Etična načela pri vašem delu naj vedno dajejo verodostojnost vašim informacijam. Dragi sobrat, prof. Jože Zadravec, »Boug ti plati« za vse tvoje članke in monografijo. Prav tako hvala založbi Salve in njenemu direktorju, g. Hermanu Gregoriču ter Slomškovi založbi.

Člani združenih pevskih zborov iz župnij Rakovnik in Kodeljevo iz Ljubljane ter sv. Janeza Boska iz Maribora, koordinatorja prof. dr. Štefan Ferenčak in Milena Hitij, maestro Ivan Florjanc, voditelja zborov Marko Ušeničnik in Peter Rojko, sobrat Anton Lipar, organist Žiga Godec, člani simfoničnega orkestra Domžale–Kamnik, solisti Francka Šenk, Marjan Trček in Tadej Osvald – z vami naj bo mati Marija, da bi nekoč v nebeški slavi zaslišali odmev vašega današnjega petja in glasbe.

Z vami naj bo mati Marija, ki ste skupaj s sodelavci pripravili današnjo veličastno liturgijo in dogajanje po njej. P. dr. Slavko Krajnc, urednik radia Ognjišče, Franci Trstenjak, kanoniki dr. Stanko Lipovšek, Mirko Krašovec, Jože Goličnik, Janez Lesnika, tajnik Danijel Lasbaher, rektor bogoslovja, dr. Stanislav Slatinek, gospoda diakona in bogoslovci mariborske metropolije, vaše delo je počastilo Boga.

Z vami naj bo mati Marija, ki zame darujete svoje molitve, duhovne spodbude, dobre želje, darove, liturgična oblačila in ste pripravili kulturni program ter dobrote za pogostitev vseh navzočih. Vi ste moja moč in pogum.

Apostol Janez se je ob vznožju Gospodovega križa oprijel Marijinega plašča. Mati Marija ga je sprejela v svoje srce, kjer je postal njen sin in ona njegova mati. Tukaj je Cerkev našla svoj dom, zavetje in je varno pričakala Gospodovo vstajenje od mrtvih. Tudi jaz se oprijemam Marijinega plašča, ko skupaj z vami odhajam s svetega kraja mojega škofovskega posvečenja. Trkam na vrata srca matere Marije, da bi skupaj s svetim očetom in slovenskimi škofi spremljal našo Cerkev na poti v dom, kjer nam Ona prižiga luč vere za varno hojo na goro Sion, v večno mesto Jeruzalem. Tam nas že pričakujejo sv. Janez Krstnik, apostol Peter, sv. Ema Krška, sv. Janez Bosko, bl. Anton Martin Slomšek in vsi svetniki ter svetnice božje.

S teboj, mati Marija!

dr. Peter Štumpf
mariborski pomožni škof

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh