Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalna maša za pontifikat papeža Benedikta XVI.

Za vas piše:
D. O.
Objava: 01. 03. 2013 / 10:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zahvalna maša za pontifikat papeža Benedikta XVI.

Včeraj ob 18.30 je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani apostolski nuncij Juliusz Janusz ob somaševanju slovenskih škofov daroval mašo v zahvalo za pontifikat papeža Benedikta XVI. Stres je v pridigi poudaril, da je papež svojo nalogo izpolnil edinstveno, z vso intelektualno močjo, gorečnostjo in pogumom.

Včeraj ob 18. 30 uri je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani apostolski nuncij Juliusz Janusz ob somaševanju slovenskih škofov daroval mašo v zahvalo za pontifikat papeža Benedikta XVI. Stres je v pridigi poudaril, da je papež svojo nalogo izpolnil edinstveno, z vso intelektualno močjo, gorečnostjo in pogumom.

Maše se je poleg polne cerkve vernikov, ki so se prišli zahvalit za papeža Benedikta XVI., udeležili tudi nekaj politikov oziroma ministrov. Stres je v nagovoru med mašo spomnil na pozornost papeža do Slovenije z ustanavljanjem novih škofij in ustvarjenima novima cerkvenima pokrajinama in imenovanjem slovenskega kardinala, ki bo v teh dneh med volivci novega papeža.

Naloge je opravljal skrbno in odgovorno

O opravljanju naloge papeža je Stres izpostavil skrbnost in odgovornost, ki ju je z edinstveno intelektualno in teološko usposobljenostjo, negoval Benedikt XVI. Opomnil je na to, da se nima nihče pravice spotikati ob to, da smo katoličani: »Če je konzervativno ostati to, kar si, in se ne obračati po vetru trenutnih prevladujočih ideologij, potem moramo biti konservativni.« Zvestobo tej Resnici je po Stresovih besedah papež izkazal »edinstveno, z vso intelektualno močjo, gorečnostjo in pogumom«.

Potrebujemo pogum za zvestobo Kristusu

Poudaril je pogum, da ostanemo zvesti Kristusu, ki je v današnjem svetu še kako pomemben, ko doživljamo zahteve po znižanju moralnih norm in se prilagodimo »sodobnemu potrošništvu in relativističnemu nazorskemu tržišču, kjer ni več jasno, kaj je dokončno res in prav«. Če bi šli katoličani po tej poti, nas zagotovo ne bi čakalo povečanje števila vernikov, sploh pa se je Stres sprašuje: »Kdo pa bi še prisluhnil krščanskemu sporočilu, če bi kristjani sami povzročali krizo svoje identitete, ko bi se začeli odpovedovati dosedanjim vrednotam in ne bi več vedeli, kdo pravzaprav smo? Naša prihodnost torej ni v konformizmu in oportunizmu, s katerim bi se odvrnili od temeljnih krščanskih vrednot in sprejeli današnje posvetne, porabniške in uživaške »vrednote«. Naša prihodnost je v tem, da še bolj zvesto in poglobljeno živimo po evangeliju v vsej njegovi zahtevnosti, ki je zahtevnost Božje ljubezni in o kateri nam je Jezus na križu zgled in norma.« Kriza po njegovem mnenju ni nastalo, ker bi bili preveč zvesti Jezusu, ampak premalo.

Ob koncu se je svetemu očetu zahvalil za visok zgled zvestobe, poguma in požrtvovalnosti, s katero je opravljal svojo službo.


Foto: Robert Bahčič

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh